Læs også

En ny vinkel

Mobilkameraer

De er ikke altid de bedste kameraer, men de er smarte og handy. Her kommer nogle tips:

24. marts 2011

Indstil kameraet til den højest mulige opløsning, også selv om det tager mere plads i hukommelsen. Mange mobilkameraer har også en kvalitetsindstilling, som bestemmer komprimeringsniveauet, når billedet gemmes. Heller ikke her bør du gå på kompromis. Hvis du skal vælge mellem højeste opløsning og bedste kvalitet, så vælg billedkvalitet på bekostning af opløsning. Stærk komprimering er detaljernes værste fjende.

Gå tæt på motivet, og undgå at bruge den digitale zoom. Den skærer blot en del af billedet ud og forstørrer det, og mængden af information øges ikke tilsvarende. Det giver dårlig billedkvalitet. På nye mobiler kan man som regel også indstille hvidbalancen, så man kan justere den hvide farve og kompensere for afsmitning fra omgivende lys, f.eks. fotos taget ved stearinlys (som farver billedet rødt) eller udendørsfotos med skygger (som farver billedet blåt).

Fotos taget op mod en lys himmel giver ofte et mørkt motiv, men i dag har mange mobiler eksponeringskompensation, som justerer lyset på motivet.

Og til sidst: Hold kameraet stille, tænk over motiv og lys, og lad være med at slette med det samme. Mobilens display yder ikke altid fotoet retfærdighed. Det kan sagtens se fint ud, når du får lagt det op på pc’en.

Måske er du interesseret i ...

Læs også