Læs også

Mobilkameraer

Månedens fototip - april 2010

Reglen om tredjedele En god komposition er afgørende for et vellykket billede, og en klassisk regel for komposition er reglen om tredjedele, der bygger på det matematiske begreb “det gyldne snit”. Reglen går ud på, at de vigtigste billedelementer ikke skal placeres midt i billedfeltet. Forestil dig fire usynlige linjer, der opdeler søgerbilledet i ni felter (til højre). Forsøg at placere det vigtigste i motivet, f.eks et øje, nær et af de steder, hvor linjerne krydser. Så føres betragterens øjne gennem billedet.

24. juni 2010

Reglen om tredjedele En god komposition er afgørende for et vellykket billede, og en klassisk regel for komposition er reglen om tredjedele, der bygger på det matematiske begreb “det gyldne snit”. Reglen går ud på, at de vigtigste billedelementer ikke skal placeres midt i billedfeltet. Forestil dig fire usynlige linjer, der opdeler søgerbilledet i ni felter (til højre). Forsøg at placere det vigtigste i motivet, f.eks et øje, nær et af de steder, hvor linjerne krydser. Så føres betragterens øjne gennem billedet. Reglen om tredjedele er lige effektiv, om man fotograferer i høj- eller bredformat, og virker langt bedre, end når hovedmotivet placeres lige i midten.

Vejret bringer stemning Regn, sne, tordenskyer, tåge – vejrforhold kan være en udfordring for en fotograf, men kan også give billeder en utrolig stemning og atmosfære. Hvis det regner i en by – eller lige har gjort det – så grib kameraet, og kom i gang: De glinsende gader giver ekstra liv i billederne. Om vinteren er snefald et smukt motiv, men undgå at fotografere dalende sne med flash. Lyset vil ramme de nærmeste snefnug brutalt og efterlade alt andet i mørke.

Måske er du interesseret i ...

Læs også