Det gode portræt

At tage et flot portræt virker måske ikke som fotoverdenens mest komplicerede opgave. Men det kræver faktisk planlægning, overvejelser og kreativitet. For i modsætning til de fleste andre fotos du tager, giver portrættet dig mulighed for forberedelse. Sæt dig ind i, hvilken person du skal fotografere, og hvordan vedkommendes personlighed er. Overvej, hvordan du kan få det frem i portrættet ved at vælge opstilling, tøj og omgivelser. Forbered dig godt, så din portrætperson ikke skal vente, mens du finder et passende sted til portrættet.

29. oktober 2010

At tage et flot portræt virker måske ikke som fotoverdenens mest komplicerede opgave. Men det kræver faktisk planlægning, overvejelser og kreativitet. For i modsætning til de fleste andre fotos du tager, giver portrættet dig mulighed for forberedelse.

Sæt dig ind i, hvilken person du skal fotografere, og hvordan vedkommendes personlighed er. Overvej, hvordan du kan få det frem i portrættet ved at vælge opstilling, tøj og omgivelser. Forbered dig godt, så din portrætperson ikke skal vente, mens du finder et passende sted til portrættet.

Undgå at klistre din model op ad en mur, da du dermed vil få et meget fladt billede, og sørg for en rolig baggrund, der ikke stjæler opmærksomheden.

Gør kameraet klar, og tjek lyset. Som regel vil et blødt og naturligt lys, eventuelt fra et vindue, være det bedste til et portræt. Indstil kameraet med en lukketid på mindst 1/160 sekund for at undgå rystelser og en blænde ikke over F4.0 for at give baggrunden en flot uskarphed.

Brug gerne korte telelinser på 85 til 135 mm eller en zoom, der dækker et tilsvarende område, hvis du vil tage et portræt fra brystet og opad, der som oftest er det mest almindelige. Stil skarpt på det øje, der er nærmest kameraet, og tjek dybdeskarpheden for at se, hvor meget af ansigtet der bliver skarpt.

Måske er du interesseret i ...

Læs også