Årets miljøfoto: "Rokkesværm"

Tusindvis af "Munks djævlerokker" (Mobula munkiana) – en gruppe djævlerokker, der er nært beslægtede med mantaer – flokkes i 2009 i Den Californiske Havbugt ud for delstaten Baja California Sur i Mexico.

30. september 2010 af John Roach, National Geographic News

Den tyske fotograf Florian Schulz siger, at størrelsen af rokkestimen var ukendt, indtil han og en pilot tilfældigt så rokkesværmen, mens de var på udkig efter hvaler på vandring.

Måske lige så usædvanlig er den komposition, Florian Schulz fik givet sit billede. "Det lykkedes mig at vise, hvordan rokkerne springer op af vandet," siger han, "og samtidig er jeg i stand til at vise, næsten som på et undervandsfoto, at der er lag på lag på lag af rokker."

IUCN, den internationale union til bevarelse og bæredygtig udnyttelse af naturlige ressourcer, har "Munks djævlerokker" på sin liste over arter, der er tæt på at være truede. Det skyldes til dels deres sårbarhed over for gællenet – net, der hænger ned som "gardiner" og er svære at se.

Med rokkestimer som den på billedet, siger Florian Schulz, "kan man forestille sig, at et enkelt net kan tage flere tusinde."

Det forklarer, hvorfor havøkolog Giuseppe Notarbartolo di Sciara efter at have set vinderbilledet sendte en e-mail til Florian Schultz og udtrykte sin glæde over at se så mange "Munks djævlerokker" folde sig ud på et enkelt billede. Giuseppe Notarbartolo di Sciara var med til at identificere arten i 1987.

Konkurrencen om at blive Årets Miljøfotograf arrangeres af Chartered Institution of Water and Environmental Management, en international miljøorganisation med base i London, og den hædrer både amatører og professionelle fotografer, der "sætter øget fokus på miljømæssige og sociale temaer". Dette års udgave fik over 4500 bidrag fra fotografer i 97 lande.

Klik på linksene herunder for at se flere vinderbilleder fra konkurencen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også