Fotografer blændet under vand

Corey Jaskolski og hans hold bliver ramt af store lysproblemer under fotoskydning i Hoyo Negro-cenoten.

I 2011 var vi i Mexico for at tage fotos til en 360-grader fotomontage af Hoyo Negro-cenoten - et dybt jordfaldshul fyldt med grundvand. Hulen indeholdt rester af mennesker, som var over 9000 år gamle - blandt de ældste fundet i Amerika. Det var et farligt sted at dykke. Myndighederne havde sat et skilt op uden for hulen med teksten: Stor risiko for at dø ved passage af dette punkt.

Vi havde testet vores kameraudstyr i en swimmingpool, men det var på 3 m vand. Nu skulle vi dykke 60 m ned. Der var mørkt, så vi tog en SunSphere med - en glaskuppel på størrelse med en badebold, fuld af batterier og lysdioder. Planen var at lade vores SunSphere flyde på vandoverfladen og oplyse hele hulen.

Lyskuppel skilt ad i junglen

Da vi tændte den, var det, som om man havde fjernet taget, og Solen skinnede direkte ned på os. Vi gemte os bag stalaktitter og stalagmitter for ikke at blive blændet. Lyskuplen blev hurtigt meget varm, så vi kunne ikke have den tændt hele tiden. Derfor koblede vi kamera og kuppel sammen, så kameraet tændte for lyset, tog et billede, slukkede lyset osv. Desværre havde vi store problemer med mekanismen.

Vi foretog fire dyk og justerede kameraet på land mellem dykkene. Junglen er et helt umuligt sted at skille et apparat ad. Der er enormt fugtigt, og hvis bare ét insekt forvildede sig ind i mekanikken, ville kameraet være ødelagt. Vi var ved at løbe tør for tid og ekstra elektronisk udstyr. Hvis vi ikke fik hele billedet, ville det være, som om vi aldrig havde været der. Det lykkedes én gang at få det synkroniserede system til at virke, og så tog det 12½ minut at tage alle billederne. Og vi fik et billede i nok den højeste opløsning, der nogensinde er taget under vand.

Corey Jaskolski

National Geographic Fellow.

National Geographic fellows er fast tilknyttede eksperter, der yder faglig bistand til national geographics projekter, uddannelsesprogrammer m.m.

Ekspertise Ingeniør

Sted Mexico

Måske er du interesseret i ...

Læs også