Tag med på opdagelse i alverdens julemad

Herhjemme sætter de fleste sig til bords juleaften og spiser den traditionelle juleand og flæskesteg med rødkål og brunede kartofler til. Men ved du, hvad man spiser i andre lande? Her er et udpluk fra alverdens julemiddage.

15. december 2015 af National Geographic

# SVERIGE

Menuen står på:

  • Juleskinke

  • Marinerede sild

  • Kødboller

  • Små pølser

  • Brunkål

  • Røget laks

  • Sylte

Til dette spiser vores naboer traditionelt vörtbröd – et madbrød bagt med maltekstrakt, rosiner og krydderier som kryddernellike, kanel, ingefærog kardemomme. Til julemadencdrikkes der snaps og øl.

# HOLLAND

Menuen står på:

  • Rejecocktail

  • Fondue med kød og grøntsager

  • Kerststol (julebrød)

Julebrødet bages med rosiner, nødder, kanel og tørret frugt, der er marineret dagen før i cognac.

# ITALIEN

Menuen står på:

  • Antipasti: foretter med oliven, laks, champignon, salat med mere

  • Pasta: som regel linguini med hjertemuslinger, spaghetti med blåmuslinger eller ris med fisk (risotto alla pescatora)

  • Hovedret: dybstegte kalamari (babyblæksprutte), saltettorsk, kæmperejer og fyldt fisk

Det er en tradition blandt mange italienske familier at fejre juleaften med en middag bestående af forskellige fiskeretter. Denne tradition begyndte oprindeligt som en afholdenhedsgestus, men nu om dage – uanset den religiøse symbolværdi – handler det for de fleste bare om at samle familie og venner til et godt måltid, der typisk består af de klassiske italienske retter:

# FINLAND

Menuen står på:

  • Skinke

  • Gratin (oftest kartoffel-, kålroe- eller levergratin)

  • Finsk rosolli-salat

Den traditionelle rosolli-salat består af tern af kogt rødbede, gulerod og kartoffel blandet med syltet agurk, løg og æble. Hertil serveres en dressing af flødeskum, eddike, rødbedesaft og sukker. Grøntsagsgratinerne tilberedes af pureret kartoffel eller kålroe vendt med fløde og æg, strøet med rasp og bagt i ovnen.

# NORGE

Menuen står på:

Især i Østnorge spiser mange ribbenssteg med kødboller, julepølse, surkål og kogte kartofler. I Vestnorge spiser man traditionelt pinnekjøtt, som er saltet og tørret lammeribben. Til jul dampes det og spises med pølser, kålroemos og kartofler. I kystområderne spiser nogle også ludfisk eller torsk.

# ENGLAND

Menuen står på:

  • Farseret kalkun

  • Ovnstegte kartofler

  • Grøntsager (især rosenkål og pastinak)

  • Tranebærsauce eller ribsgelé

Til dessert spiser man christmas pudding – en dessertkage med rosiner, nødder og bær, der er blevet dampet. Inden desserten serveres, hældes der cognac over kagen, som antændes og bæres ind i den mørklagte spisestue. Når alkoholen er brændt af, spises den varme kage med cremet, hvid cognacsauce.

# LETLAND

9 Magiske madvarer, der skal sikre lykke og rigdom i det nye år I Letland bugner julebordet af symbolik. Her er det ifølge traditionen vigtigt at sætte 9 fødevarer på bordet, som hver især bringer en gavnlig virkning i det nye år:

  • Grå ærter (en lettisk sort af tørrede ærter) med spæk holder tårer væk det næste år

  • Baconbrød kaldet “p?r?gi” sikrer nye oplevelser

  • Rødbeder og gulerødder giver et godt helbred

  • Honningkage for at have kærlighed i sit liv

  • Runde småkager for at få meget solskin

  • Stuvet kål giver styrke og energi

  • Hvidt kød (kylling, kalkun eller gås) for at få succes

  • Fisk for at have penge på lommen

  • Gris (ekstra godt, hvis det er grisetryne) for altid at have heldet med sig

Måske er du interesseret i ...

Læs også