Nye billeder af isoleret Amazonstamme

Nye billeder viser at "uopdaget" stamme i Amazonas har det fint.

10. februar 2011 af Sabrina Valle, Rio de Janeiro, National Geographic News

For to år siden opnåede de berømmelse, da de blev fotograferet med buer og pile rettet mod forbipasserende fly. Nu viser nye billeder – de hidtil mest detaljerede – af Amazonstammen i Brasiliens Acre-region, at gruppens medlemmer tilsyneladende trives og er sunde og raske, siger eksperter.

Selv om de omtales som værende uden kontakt med omverdenen, formodes det, at indianerne – som er fotograferet ved en hytte af palmeblade – har haft begrænset kontakt med fremmede, men foretrækker at fortsætte med at leve isoleret, siger José Carlos Meirelles, der er ekspert i indianske forhold og har stået i spidsen for holdet, som tog de nye billeder i april 2010.

Billederne blev offentliggjort i denne uge af gruppen Survival International, der arbejder for oprindelige folks rettigheder. De er taget på omkring 1,2 kilometers afstand under en årlig overvågningsflyvning, der organiseres af den brasilianske regering.

I overensstemmelse med regeringens politik tog holdet ikke direkte kontakt af hensyn til risikoen for at indføre sygdomme eller skade stammens miljø og kultur.

"De bliver altid bange, når de ser et fly, men denne stamme er vant til at se kommercielle fly – Boeing-fly og lokale jetfly – der overflyver området, siger José Carlos Meirelles, der fornylig er gået på pension efter at have arbejdet i 40 år for FUNAI, Brasiliens kontor for oprindelige folks rettigheder.

"Jeg foretrækker, at de bliver forskrækkede en gang om året – så vi er sikre på, at de er raske, at de vokser i antal, og at de er beskyttede i forhold til tømmer- og mineindustrien – end at de bliver efterladt uden nogen form for overvågning."

Den isolerede stammes landområde, især på den anden side af den nærliggende grænse til Peru, er meget eftertragtet på grund af sit tømmer, olie, mineraler, naturgas og mulighederne for vandkraft og landbrug.

Med den voksende illegale skovhugst har billeder som disse vital betydning for beskyttelsen af oprindelige folks landområder, siger José Carlos Meirelles, ikke mindst fordi politikere i både Brasilien og Peru har benægtet, at der overhovedet eksisterer sådanne isolerede stammer.

Måske er du interesseret i ...

Læs også