Matadorens endeligt?

Antallet af tyrefægterkampe i Spanien daler så kraftigt, at kunstarten er i fare. Dyrerettighedsgrupper siger, at det er dyremishandling, men den centrale regering giver tyrefægtningen status af kulturarv.

19. juni 2014

“Tyrefægtning er den eneste kunstart, som bringer kunstneren i livsfare,” skrev Ernest Hemingway. Nu synes selve kunstarten at være i fare. Det årlige antal corridas, tyrefægterkampe, i Spanien er faldet med 57 % siden 2007, arbejdsløse matadorer rejser til arenaerne i Syd- og Mellemamerika, og i Catalonien – med hovedbyen Barcelona – er den flere hundrede år gamle blodsport forbudt.

Nationalister i landets 17 autonome provinser vil ikke have noget med tyrefægtning at gøre, fordi de anser det for en spansk skik, der ikke har med deres kultur at gøre; dyrerettighedsgrupper siger, at det er mishandling.

Tyrefægtning er kulturarv

Det værste slag mod tyrefægtning er dog landets økonomiske krise. “Hvis man er arbejdsløs,” siger økonom Vicente Royuela, “tager man ikke til tyrefægtning.” Efter at 590.000 sidste år skrev under på en underskriftindsamling, gav den centrale regering tyrefægtning status af kulturarv for at undgå flere regionale forbud. Når økonomien er bedre, siger Vicente Royuela, “vil tyrefægtning uden tvivl genvinde sin tidligere popularitet”.

Måske er du interesseret i ...

Læs også