Spindelvæv på juletræet

I ukraine er spindelvæv og edderkopper en del af juleudsmykningen. Julen siges at være en hyggelig tid, så hvordan kan nogen finde på at dekorere juletræet med noget, de fleste mennesker forbinder med mørke og uhygge? Det ser man ikke som noget i Ukraine, hvor en fast del af julen altid har været spindelvæv og edderkopper.Folkeeventyr

26. november 2013

I ukraine er spindelvæv og edderkopper en del af juleudsmykningen.

Julen siges at være en hyggelig tid, så hvordan kan nogen finde på at dekorere juletræet med noget, de fleste mennesker forbinder med mørke og uhygge? Det ser man ikke som noget i Ukraine, hvor en fast del af julen altid har været spindelvæv og edderkopper.

Folkeeventyr

Traditionen bygger på et folkeeventyr om en fattig enke, der boede med sine børn langt ude i skovene. En dag faldt en grankogle på gulvet i deres lille hytte. Den slog rod og begyndte at blive til et træ. Enken og hendes børn var lykkelige, for nu ville de have et juletræ ind i stuen.

Edderkoppen redder julen

Men da træet var stort nok og julen nærmede sig, gik det op for hende, at hun ikke havde råd til at købe pynt til træet. Dagen før jul gik de i seng, og de var i rigtig dårligt humør. Men næste morgen blev hun vækket af børnene, der hentede hende ind i stuen, hvor der stod det smukkeste juletræ. Om natten havde en edderkop vævet sit spind over hele træet, som nu stod og skinnede i den tidlige morgensol.

Edderkop symbol på held

Senere er den ukrainske edderkop blevet til et symbol på held og glæde, og derfor køber folk i dag plastikedderkopper og tilsvarende spindelvæv, som de hænger på træet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også