Varmluftsballoner svæver forbi folk, der ser Solen stå op på Solens Pyramide i Teotihuacan i Mexico under en højtidsfest for den første forårsdag i marts 2010. Foto: Henry Romero, Reuters.

Sådan fejrer man jævndøgn

Fra "djævleuddrivelse" i Indonesien til trækning af døde geder i Kirgisistan, se hvordan folk kloden rundt fejrer den første forårsdag.

20. marts 2012

Fra "djævleuddrivelse" i Indonesien til trækning af døde geder i Kirgisistan, se hvordan folk kloden rundt fejrer den første forårsdag.

Mænd fejrer forårsfesten Nowruz i den kurdiske by Akra i Iraks Mosul-region den 20. marts 2010. Nowruz, som markerer det persiske nytår, falder sammen med forårsjævndøgn. Foto: Safin Hamed, AFP/Getty Images.

Indbyggere på Bali i Indonesien fejrer Nyepi, en årlig fest, der markerer forårsjævndøgnet, på dette udaterede billede. Under renselsesritualet uddriver hvert lokalsamfund sine "djævle" ved hjælp af magiske besværgelser og larmende optrin, som efterfølges af en dag med total stilhed. Foto: Michael Nichols, National Geographic.

Ryttere deltager i sporten kok-boru eller gedetrækning under Nowruz-festen i Bishkek, Kirgisistan, ved forårsjævndøgn sidste år. Under kok-boru forsøger spillerne at få fat i et gedekadaver og anbringe det i modstandernes mål. Foto: Igor Kovalenko, European Pressphoto Agency.

En traditionel danser optræder foran en pyramide under jævndøgnsritualer i Teotihuacan i Mexico 21. marts 2003. Hvert år strømmer tusinder til de gamle pyramider for at hilse den første forårsdag velkommen og suge til sig af den særlige energi, som mange mennesker ifølge nyhedsbureauet Getty mener, stedet har. Foto: Susana Gonzalez, Getty Images.

Træheste hænger ned fra en gynge under fejringen af det persiske nytår Nowruz den 22. marts 2010 i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Højtidsfesten falder sammen med forårsjævndøgn. Foto: Majid Saeedi, Getty Images.

En mand beder for sine forfædre under Qing Ming-festen ved et munkekloster i Singapore 5. april 2010. Qing Ming, der også kaldes "Forfædredag" eller "Gravfejningsdag", er en traditionel kinesisk højtidsfest, der begynder den 104. dag efter vintersolhverv eller den 15. dag efter forårsjævndøgn. Foto: Stephen Morrison, European Pressphoto Agency.

Deltagere svøbt i hvidt optræder under en Nowruz-fest i Almaty i Kasakhstan den 22. marts 2007. Nowruz er en gammel højtidsfest, der markerer forårsjævndøgn og holdes mange steder i Centralasien og flere andre regioner. Foto: Shamil Zhumatov, Reuters.

En nomadekvinde i Bajkonur i Kasakhstan laver en farvestrålende borddækning i sit telt i anledning af det persiske nytår Nowruz, der fejres ved forårsjævndøgn og traditionelt omfatter besøg af familie og venner. Foto: Yuri Kochetkov, European Pressphoto Agency.

Den altødelæggende tsunami i marts 2011 var en ekstra anledning til højtideligholdelsen af forårsjævndøgnsdagen i Minami Sanriku, en by i det nordlige Japan, der blev ramt af katastrofen og ses herover kort efter. Den første forårsdag besøger mange buddhister i Japan deres forfædres grave for at rengøre stenene, lægge blomster og brænde røgelse. Foto: Kimimasa Mayama, European Pressphoto Agency.

En kurdisk pige i traditionel folkedragt dukker op af soltaget på en bil i det nordlige Irak dagen før det persiske nytår Nowruz i 2004. Den ældgamle zarathustriske højtidsfest holdes ved forårsjævndøgn og skydes i gang ved, at der gøres rent i hjemmene og købes blomster. Foto: Ahmed al-Rubaye, AFP/Getty Images.

Hvidklædte medlemmer af druideordenen holder hinanden i hænderne ved forårsjævndøgn i Tower Hill i London i 2009. Foto: Peter Marshall, Alamy.

Engelske surfere i Gloucestershire udfordrer den 2. marts 2010 Severn-flodbrændingen, en tidevandsbølge, der når sit højdepunkt omkring forårsjævndøgn på grund af Solens og Månens bevægelser. Foto: Matt Cardy, Getty Images.

Måske er du interesseret i ...

Læs også