Nøgne romere startede valentinsdag

Valentinsdag bliver nu om dage mest fejret i USA, men har efterhånden holdt sit indtog i mange lande. Dagen har rødder i en romersk hedensk fest, hvor mænd smed tøjet og piskede unge kvinder.

30. januar 2013 af John Roach, National Geographic News

Valentinsdag har sin oprindelse i hedenske frugtbarhedsritualer.

De elskendes dag kan føres tilbage til de årlige romerske højtidsfester, hvor nogle mænd under stor ståhej smed tøjet og løb rundt og tildelte unge kvinder slag med strimler af gedeskind i håb om at øge deres frugtbarhed.

Noel Lenski, der er professor i klassiske sprog på University of Colorado i USA, siger, at den hedenske fejring, der gik under navnet lupercalia, blev holdt den 15. februar hvert år og bevarede sin store popularitet til et godt stykke ind i det 5. århundrede – mindst 150 år efter at Konstantin havde legaliseret kristendommen i Romerriget.

Lupercalia var "helt klart meget populær, selv under forhold, hvor de kristne prøver at afskaffe den", siger Noel Lenski. "Så der er belæg for at antage, at de kristne måske i stedet har sagt, godt, så kalder vi det bare en kristen højtidsfest."

Kirken forbandt festen med Sankt Valentin

Myten om Sankt Valentin fortæller, at den romerske kejser Claudius 2. i det 3. århundrede forsøgte at styrke sin hær ved at forbyde unge mænd at gifte sig. Valentin lod angivelig hånt om forbuddet og forrettede vielser i hemmelighed.

Ifølge overleveringen blev Valentin henrettet for sin trodsighed den 14. februar i året 270.

Men, siger Noel Lenski, dette "kan også bare være en bekvem forklaring på, hvad der set med kristne øjne skete ved lupercalia".

Video: Historien bag valentinsdag

Måske er du interesseret i ...

Læs også