Ni retters julemiddag

Julen fejres med ni retter, masser af overtro og med ugifte kvinders blik ind i fremtiden.

26. november 2013

Julen er tæt forbundet med traditioner, og mange af dem har rod i gammel overtro. Det er Tjekkiet et rigtig godt eksempel på.

Ni retters julemiddag

Hvis man holder tjekkisk jul efter bogen, må man juleaften ikke tænde lys i huset før den første stjerne kommer til syne på himmelen. Men så går det ellers løs. Julemiddagen skal bestå af ni retter, og der må ikke serveres alkohol. Der skal sidde et lige antal omkring bordet, da et ulige antal bringer ulykke; er man alligevel f.eks. 11 til julemiddagen, redder man situation ved at dække op til nummer 12, som bare ikke sidder med. Ingen må rejse sig fra bordet (eksempelvis for at komme på toilettet) under middagen, da dette bringer ulykke, alle skal spise helt op, og for at sikre sig mod tyveri i det kommende år, binder man bordbenene med et reb.

Er den ugifte kvinde på vej ud?

Men den nok mest særegne juletradition er de ugifte kvinders blik ind i fremtiden. Juleaften tager pigen den ene sko af og kaster den bagud over skulderen i retning af hoveddøren. Derefter går alle ud for at se, hvordan skoen er landet. Hvis skoen har snuden rettet mod døren, betyder det at pigen er på vej ud – sagt med andre ord betyder det, at pigen kan regne med at blive gift indenfor det kommende år.

Måske er du interesseret i ...

Læs også