Hvem opfandt aprilsnarren?

For den ivrige spilopmager er der intet, der overgår den århundredgamle tradition med aprilsnar.

29. marts 2012 af Graeme Stemp-Morlock, National Geographic News

For den ivrige spasmager er der intet, der overgår den århundredgamle tradition med aprilsnar.

"Mange mennesker synes, at ikke er til at holde ud, og ønsker bare at det ville stoppe," siger Alex Boese, direktør for museet for røverhistorier i San Diego i USA.

"Men folk, der elsker en god spøg, holder meget af traditionen og vil nødig opgive den. Det er dem, der holder den i live," sagde Alex Boese til National Geographic News i 2008.

Han tilføjer dog, at antallet af spilopper i hjemmet og på arbejdspladsen er faldet de senere år i USA og er blevet erstattet af traditionen med stort opsatte røverhistorier i medierne.

Oprindelsen af aprilsnar er et mysterium

Det er uvist, hvor aprilsnar stammer fra, siger eksperter.

Den mest udbredte teori er, at Frankrig ændrede sin kalender i 1500-årene, så nytåret faldt i januar i overensstemmelse med den romerske kalender i stedet for først på foråret, i slutningen af marts eller begyndelsen af april.

Nyheden om ændringen var dog et stykke tid om at nå ud i alle landets afkroge, og ude på landet fortsatte mange mennesker med at fejre nytår om foråret. Disse folk på landet fik siden øgenavnet "aprilsnarre", fortæller overleveringen.

Men Alex Boese, der har studeret traditionens oprindelse, siger, at "teorien er helt forkert, fordi den dag, hvor Frankrig ifølge loven fejrede det nye år, var Påskedag, så den har reelt aldrig været forbundet med 1. april."

"Traditionelt var det kun en lovmæssig begyndelse på året. Folk i Frankrig havde faktisk holdt [nytår] 1. januar lige så længe, som nogen kunne huske."

Alex Boese mener snarere, at aprilsnar ganske enkelt er udsprunget af ældgamle europæiske forårsfester, der handlede om fornyelse, og hvor spøgefuldheder og maskespil var udbredte.

I nutidens Frankrig kaldes aprilsnar le poisson d'Avril (april-fisken), og en udbredt spøg er at sætte en papirfisk fast på ryggen af en intetanende forbipasserende.

Forklaringen var en aprilsnar

Joseph Boskin, der er professor emeritus i amerikansk humor ved Boston University, har givet sit eget bud på traditionens oprindelse – i form af en røverhistorie.

I 1983 sagde Joseph Boskin til en journalist fra Associated Press, at ideen kom fra romerske narre på Konstantin 1.'s tid i det 3. og 4. århundrede.

Ifølge overleveringen lykkedes det narrene at overtale herskeren til at lade et af deres valgte medlemmer være konge for en dag.

Så den 1. april overdrog Konstantin for en dag styret til kong Kugel, hans nar. Kugel proklamerede, at dagen fremover skulle være en dag med fjollerier.

Kugel er i øvrigt en østeuropæisk ret, som en af Joseph Boskins venner satte stor pris på.

Nyhedsbureauet kunne ikke se det sjove i spøgen, siger Joseph Boskin. "Jeg syntes, jeg skulle have haft ros for en skør og skæv historie, der passede til lejligheden."

Aprilsnar postkort

Måske er du interesseret i ...

Læs også