Bålfest i Baghdad

Et julebål varsler om det kommende år i et af verdens ældste kirkesamfund.Et af verdens ældste kirkesamfund befinder sig i Irak. I 2003 var der halvanden million kristne irakere, og selv om en stor del af dem er flygtet, er der stadig en lille gruppe tilbage. Og de holder jul. Bålet tændes den 24En særlig irakisk juletradition er bålafbrændingen. I god tid før julen begynder de kristne at samle tørre tornegrene og kviste, og den 24. december bygger de et bål. Ifølge traditionen bør det være uden for familiens hjem.Bålet er varsel om det kommende år

26. november 2013

Et julebål varsler om det kommende år i et af verdens ældste kirkesamfund.

Et af verdens ældste kirkesamfund befinder sig i Irak. I 2003 var der halvanden million kristne irakere, og selv om en stor del af dem er flygtet, er der stadig en lille gruppe tilbage. Og de holder jul.

Bålet tændes den 24

En særlig irakisk juletradition er bålafbrændingen. I god tid før julen begynder de kristne at samle tørre tornegrene og kviste, og den 24. december bygger de et bål. Ifølge traditionen bør det være uden for familiens hjem.

Bålet er varsel om det kommende år

Så er man klar. Ceremonien starter med at et af børnene læser juleevangeliet. Imens tænder resten af familiemedlemmerne stearinlys, som de står med i hænderne mens de lytter til beretningen om Jesu fødsel. Derpå følger højdepunktet, som alle ser frem til med spænding. Bålet antændes. Man har gjort sig umage med at finde godt tørt brændsel, for bålet er et varsel om det kommende år. Brænder det helt ned og bliver til fin aske, betyder det at det kommende år bliver lykkeligt. Går ilden derimod ud, så der ligger forkullede grene og kviste tilbage, må man gribe til andre midler. Så springer hvert enkelt familiemedlem tre gange hen over bålet, mens man ønsker sig noget, og på den måde kan det være, at heldet alligevel tilsmiler familien i den kommende tid.

Gentages den 25. december

Dagen efter gentages ceremonien sammen med præsten og resten af menigheden foran den lokale kirke. Det er en ældgammel tradition, men når man aktuelt lever i en af verdens farligste konfliktzoner, kan den jo være ganske nyttig til at kaste et blik ind i en usikker fremtid.

Måske er du interesseret i ...

Læs også