1. verdenskrig: Krigen gik på juleferie

Julen betød våbenhvile for soldaterne ved fronten under 1 verdenskrig.

26. november 2014

Våbenhvile fik soldater i julestemning

I december 1914 under 1. verdenskrig beskød de tyske tropper og de allierede hinanden fra skyttegrave langs frontlinjer i Belgien og Frankrig. Men den 24. december stillede tyske soldater træer med lys op på brystværnet, og de allierede fulgte trop i en spontan våbenhvile.

Våbenhvilen 'blev skabt på initiativ fra de menige' trods ordrer om ikke at fraternisere med fjenden, siger historiker Stanley Weintraub. Nogle sang julesange for hinanden. Andre kom op fra skyttegravene og gav fjenden hånden, og nogle røg en cigaret sammen.

Fjenderne udvekslede julegaver

Freden blev udvidet, så de kunne begrave deres døde. Fjender hjalp hinanden med at grave, de delte mad og udvekslede gaver, byttede uniformsknapper, spillede fodbold og stillede op til fotos sammen (herover).

'Ingen ønskede at fortsætte krigen,' siger Stanley Weintraub. Men de militære ledere truede med at straffe tropper, som ikke fulgte ordrer. Da nytåret kom, fortsatte krigen. Men de mindedes med glæde våbenhvilen i breve og dagbøger: 'Hvor helt vidunderligt,' skrev en tysk soldat, 'men også meget mærkeligt.'

Måske er du interesseret i ...

Læs også