Var vikingerne på venskabelig fod med indianerne?

Snor fundet på Baffin Island kan stamme fra vikinger. Og det rejser spørgsmålet: Nåede vikingerne længere omkring i Amerika, end hidtil troet?

5. november 2012 af Karen Gunn, Chefredaktør, National Geographic Danmark

Nogle tynde snore, der dukkede op i en forladt indianer-boplads på Baffin Island, undrede en canadisk arkæolog. Da Patricia Sutherland (nu ved University of Aberdeen) lagde snorene under et mikroskop, så hun, at nogen havde spundet de korte hår til blødt garn.

Men det oprindelige folk på Baffin Island kendte ikke til at spinde eller væve. Hvor kunne dette spundne garn så komme fra? Patricia Sutherland havde en idé og ringede straks til en arkæolog i Danmark. Nogle uger senere fortalte en ekspert i vikingetekstiler hende, at de canadiske snore var identiske med garn lavet af nordbokvinder i Grønland.

"Det fik mig op af stolen," fortæller Patricia Sutherland.

Fundet rejste nogle spørgsmål, der har været drivkraften bag hendes videnskabelige detektivarbejde de sidste 10 år. Gik en gruppe vikinger i land på den afsides Baffin Island, og fik de venskabelig kontakt med øens indfødte jægere? Er garnet nøglen til et forsvundet kapitel i Den Nye Verdens historie?

Patricia Sutherlands efterforskning og udgravning af græstørvshytter på Baffin Island tyder nu på, at vikingerne kom længere omkring på det amerikanske kontinent, end vi hidtil har troet – og at de handlede venskabeligt med de oprindelige indbyggere.

Hent artiklen om mødet mellem vikingere og indianere Klik på Download-knappen herunder.

Når du klikker, bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Vinland og Helluland

Vikingerne kaldte landet omkring Newfoundland for Vinland. Her fandt man i 1960'erne de første tegn på, at vikingerne nåede til Amerika. Kyststrækningen lidt længere mod nord kaldte de for Helluland – "landet med de flade klipper". De oprindelige beboere her var omvandrende jægere fra det såkaldte Dorset-folk.

Måske er du interesseret i ...

Læs også