Sådan tabte indianerne deres land

Sioux-folket oglala-lakota i Pine Ridge-reservatet i South Dakota, USA, har gennem årene mistet mere og mere af deres land.

23. august 2012 af Alexandra Fuller

Omkring år 1700 jagede sioux-stammerne på prærien i det vestlige Minnesota bisonokser til fods. I midten af 1700-tallet havde flere stammer fået adgang til heste, og ved overgangen til 1800-tallet havde oglala-sioux’erne og andre prærieindianere udviklet en livsstil, der var baseret på bisonjagt til hest.

Efter at der blev fundet guld i Californien i 1849 og i Black Hills i 1874, strømmede guldgravere, handelsfolk og nybyggere ind i sioux-områderne.

Kultursammenstødet førte til en række traktatbrud og restriktiv lovgivning, der spærrede stammerne inde i et stadig mindre område. I mellemtiden havde nybyggerne næsten udryddet bisonen.

I 1980 beordrede USA’s højesteret regeringen til at betale for sin beslaglæggelse af Black Hills. Med renter beløber det sig nu til mere end 6 milliarder kr., men siouxerne vil ikke røre pengene. De vil have deres land tilbage.

Læs hele reportagen om indianerne i Pine Ridge-reservatet

Klik på Download-knappen herunder.

Når du klikker på download-knappen bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Det tabte land

Klik på galleriet herover og se hvordan Sioux-folkets reservat og jagtområder er blevet mindre med årene.

Måske er du interesseret i ...

Læs også