Romernes mure holdt barbarerne ude

Romerne opfattede alt, hvad der lå uden for Romer­riget, som Bar­baricum, og det krævede tilladelse for barbarer udefra at krydse deres grænse.

13. september 2012 af Karen Gunn, Chefredaktør, National Geographic Danmark

Set med romernes øjne, var vi barbarerne. De opfattede alt, hvad der lå uden for Romerriget, som "Barbaricum" – primitive områder uden for den civiliserede verden. Og selv om der også fandtes prægtige byer og højkulturer andre steder, så var der måske lidt om snakken.

Over hele Romerriget anlagde romerne et udstrakt vejnet, der med tiden løb fra Britannia i nord til den afrikanske middelhavskyst i syd og lettede transport, forvaltning og samhandel. I alle de erobrede provinser opførte de byer med velordnede gader, akvædukter, som bragte rindende vand til indbyggerne, badeanstalter med koldt og varmt vand, latriner med kloakering, offentlige bygninger og amfiteatre.

Romerrigets borgere kunne bevæge sig frit rundt og nyde godt af den blomstrende, pengebaserede handel på byernes torve, hvorimod det krævede særlig tilladelse (og nogle gang væbnet opsyn) for barbarer udefra at krydse grænsen for at sælge deres varer på de romerske markeder – et billede, man næsten kan genkende fra vore dages frie samhandel inden for EU.

I artiklen, som du kan downloade herunder, udforsker vi det vældige grænsesystem, der skilte Romerriget fra barbarer som os selv på den anden side. Skulle grænsemurene holde horder af fjendtlige barbarer ude, eller tjente de et andet formål?

Når du klikker på download-knappen herover bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også