Hvornår begyndte man at bruge frimærker?

Frimærker gør det i dag nemt at sende et brev om på den anden side af kloden. Men sådan har det ikke altid været, før frimærket blev opfundet og gjorde både processen lettere og billigere.

England udgiver verdens første frimærker

Det var England, der den 6. maj 1840 udgav verdens første frimærke. Frimærket fik navnet One Penny Black og var resultatet af en meget omfattende portoreform, som den britiske embedsmand Rowland Hill (1795-1879) stod bag.

Frimærker gør postforsendelser billigere

Rowland Hills revolutionerende ide gik ud på at tage en ensartet betaling for post baseret på vægt, således at man betalte 1 pence pr. 14 g (med en minimumspris på 4 pence), uanset hvor langt forsendelsen skulle transporteres inden for landets grænser.

Tidligere brugte postarbejdere lang tid på nøje at beregne portoen afhængigt af transportlængden, og det øgede forsendelsesomkostningerne betragteligt.

Danmark får de første frimærker i Norden

Samtidig med frimærket indførtes der forudbetaling, så brevbærere ikke længere skulle bruge tid og kræfter på at indkræve porto ved levering. Alt i alt forenkledes systemet og gjorde postforsendelse billigere.

I 1843 hoppede både Schweiz og Brasilien med på frimærkevognen.

Danmark var det første land i Norden, der tog frimærket i brug, i 1851.

Måske er du interesseret i ...

Læs også