En opsynsmand sørger for, at majskolberne tørrer ordentligt i efterårsvinden i Yucay. Inkaerne forædlede sig frem til højtydende majssorter, der stadig trives godt i Urubamba-floddalens fede muld. Majs var Inkarigets hovedafgrø­de, som fyldte kornkamrene, brødfødte arbejderne og soldaterne og blev gæret til øl til festerne.

Galleri: Machu Picchu

Et ukendt folk steg pludselig op til magtens tinder i Andesbjergene, hvorfra de undertvang kongedømmer, forvandlede landskabet og forenede et mægtigt rige. Foto: Robert Clark

14. april 2011

Et ukendt folk steg pludselig op til magtens tinder i Andesbjergene, hvorfra de undertvang kongedømmer, forvandlede landskabet og forenede et mægtigt rige. Foto: Robert Clark

Efter 550 år med jordskælv står denne stenmur i Ol-lan­taytambo endnu. Den indgik engang i en ejendom, som tilhørte inka­herskeren Pachacuti Inka Yupanqui. Inkaerne havde hverken jernredskaber eller vogne med hjul, men de formåede alligevel at bryde og transportere sten på over hundrede ton.

Kvinder, der venter på at få et lift ved Abra Málaga, går i tøj, der afspejler landets historie. Sjalerne er i inkastil, mens deres opadvendte hatte og fyl- dige skørter er inspireret af spanierne.

Et kludetæppe af marker nær Chinchero dækker det område, der sandsynligvis var del af Tupa Inka Yu­­pan­­quis kongelige ejen­dom. Inkaerne var eksperter i at udnytte enhver landbrugsniche i deres store terri- to­rium. Her i over 3600 meters højde dyrkede de rodknolde som kartofler og holdt flokke af tamme lamaer og alpakaer.

Terrasser med mineralholdigt vand ved Maras frembringer salt ved fordampning, ligesom de gjorde det på inkaernes tid. I gammel tid hed den nærliggen­de by Kachi – “salt” på det lokale sprog.

Machu Picchu var et royalt tilflugtssted højt oppe i Andesbjergene i Peru. De præcist udhuggede sten og perfekt anlagte væld af terrasser vidner om inkaernes mesterlige byggeteknik.

Spanierne omsmeltede næsten alle inka-genstande af sølv eller guld. Kun få findes stadig, som denne ceremonielle drikkeskål udsmykket med et helligt kattedyr og...

...småfigurer fra offergrave: en mand med en adeligs lange øreflipper...

...en kvinde med en klump kokablade i venstre kind og...

... en lama.

For 500 år siden blev disse mumier sat i forvredne stillinger og bundet ind i bylter for at gøre det nemmere at bære dem. Moderne gravrøvere har revet deres svøb af i håb om at finde guld.

Fra sin lejr ved Machu Picchu gav Hiram Bingham sig til at studere et af de få inkasteder, som de spanske erobrere ikke fandt.

Hiram Bingham dokumenterede sit arbejde med tusinder af billeder fra dette Kodak-kamera.

På en højderyg over Urubambafloden dukker den kongelige ejendom frem efter måneders ar­bejde med at rydde århundreders bevoksning. Det nærmest uigennemtrængelige terræn havde be­varet stedet helt uberørt. Hiram Binghams hold fandt et væld af genstande i ruinerne, bl.a. et halv­måneformet vedhæng med spiralbølger, et knivsblad med en fisker og hans fangst og en sjalsnål med fugleudsmykning.

Mumierne af de tidligere herskere sidder på den store plads i Cuzco for at drikke en symbolsk tår majsøl, når den regerende konge udbringer en skål fra en rituel forhøjning. I sin rolle som vært tjente kongen som bindeled mellem nutiden og fortiden, repræsenteret af hans afdøde forfædre. Hver kongelig mumie var stadset op i fint tøj og båret hertil fra sin ejendom, som stadig tilhørte ham efter døden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også