Tutankhamon var indavlet

Tutankhamon var langt fra en strålende Solgud i hans regeringstid.

19. februar 2010 af Ker Than, National Geographic

Faraoen var en “skrøbelig dreng", der gik med stok, bekræfter ny undersøgelse, som også har fundet det ældste genetiske spor af malaria.

En DNA-undersøgelse viser, at han var en svagelig farao, plaget af malaria og en knoglesygdom. Den tyder desuden på, at hans helbred var påvirket af hans indavlede oprindelse.

Det er første gang, de egyptiske myndigheder har tilladt en DNA undersøgelse af royale mumier, og den opklarer tilsyneladende mange mysterier om Tutankhamon, såsom hvordan han døde, og hvem hans forældre er.

“Han var ikke en stærk farao, der fræsede rundt i stridsvogne,” siger en af forskerne, Carsten Pusch, der er genetiker ved Tübingen universitet i Tyskland. “Forestil dig i stedet en skrøbelig, svag dreng med klumpfod og stok.”

Med hensyn til den overraskende nyhed om, at Tutankhamons mor og far var søskende, siger Pusch, at indavl er en ulempe i forhold til biologisk og genetisk helbred, da det svækker immunsystemet og øger risikoen for misdannelser.

Kort regeringstid, varig indflydelse

Tutankhamon var farao i Egypten for ca. 3300 år siden. Han indtog tronen som 9-årig og herskede i 10 år, før han døde i 1324 f.Kr.

Trods hans korte liv og regeringsperiode, er Tutankhamon nok den bedst kendte egyptiske farao på grund af det væld af skatte – heriblandt en dødsmaske af guld – der blev fundet i hans grav i 1922.

Projektleder Zahi Hawass er både generalsekretær for Egyptens Øverste Råd for Antikviteter og forsker for National Geographic. Han mener, at undersøgelsen, som for nylig blev offentliggjort i Journal of the American Medical Association, vil bane vejen for en ny æra indenfor området.

“Jeg er meget glad for, at dette er et egyptisk projekt, og meget stolt af arbejdet vi udførte,” sagde Hawass.

Tutankhamons tætte familie

Forskerne brugte Dna-prøver fra mumiernes knogler til at sammenstrikke drengefaraoens stamtræ over fem generationer. De analyserede genetiske sekvenser i Y-kromosomet – hvilket er en bunke DNA en søn arver fra sin far – for at identificere Tutankhamons forfædre.

Derefter afgjorde forskerne mumiernes slægtskab ved at identificere tegn på, at dens gener var en blanding af et specifikt pars DNA.

På den måde var holdet I stand til at fastslå, at den mumie, der hidtil havde været kendt som KV55, faktisk var Akhenaten, og Tutankhamons far. Akhenaten afskaffede i sin tid panteon i det gamle Egyptens til fordel for tilbedelse af en gud.

Forskerne opdagede også, at mumien kendt som KV35 var Tutankhamons bedstefar, faraoen Amenhotep III, hvis regeringstid var markeret af hidtil uset velstand.

Ifølge de indledende DNA-resultater, er to dødfødte fostre - begravet sammen med Tutankhamon - døtre, han sandsynligvis fik med hans øverste dronning Ankhensenamun, hvis mumie måske også endeligt er blevet identificeret.

Faraoens mor er en mumie, forskerne har kaldt Younger Lady (Yngre Dame). Men, selvom kroppen af hans mor er fundet, er hendes identitet et uopklaret. DNA-materialet viser, at hun var datter af Amenhotep III og Tiye, og dermed søster til hendes mand, Akhenaten.

Ægyptologer har teoretiseret, at Tutankhamons mor var Akhenatens øverste kone, Dronning Nefertiti, som var berømt for hendes ikoniske barm. Men de nye fund udfordrer den teori, da de historiske optegnelser ikke tyder på, at Nefertiti og Akhenaten var søskende.

Akenhatens søster, som er Tutankhamons mor, kan have været en kone af mindre betydning, eller en konkubine.

Ægyptologen Willeke Wendrich fra Los Angeles universitet UCLA har ikke været involveret i projektet, men siger at dette ikke var usandsynligt.

“Egyptiske faraoer havde flere koner og ofte mange sønner, der konkurrerede om tronen efter deres fars død,” siger Wendrich.

Indavl var heller ikke unormalt iblandt Egyptens kongelige i den tid.

Den unge farao med stok

Analysen af Tutankhamons krop har afsløret hidtil ukendte deformationer i faraoens venstre fod forårsaget af nekrose i knoglevævet.

Fodskaden har været smertefuld og tvunget faraoen til at gå med stok, men den var ikke livstruende. Malaria på den anden side ville have været yderst livsfarligt.

Forskningen fremdrog DNA fra en malaria-parasit i den unge faraos krop. Det er det ældste genetiske bevis af sygdommen nogensinde fremstillet. Og det ser ud til at Tutankhamon led af malaria adskillige gange, da der blev fundet flere stammer af malaria-parasitten i hans krop.

Malariaen svækkede sandsynligvis hans immunsystem og forhindrede helbredelsen af hans fod.

Måske er du interesseret i ...

Læs også