Oplev Islands eksplosive skønhed

Vulkaner, gletsjere, mennesker og... får, har igennem 1000 år formet det uforlignelige landskab på Island.

Gennem århundreder har mennesker (og får) sat uigenkaldelige aftryk på det islandske landskab. Men det, der står tilbage, er alligevel spektakulært.

Vulkanerne på Island

Vulkaner har opbygget Island og holdt øen over Atlanterhavets bølger i mindst 16 millioner år, og med et par års mellemrum går der én i udbrud. I 2010 gik vulkanen Eyjafjallajökull i udbrud og standsede stort set alt lufttrafik i hele Europa.

Gletsjerne på Island

Gletsjerne begyndte at komme og gå for omkring tre millioner år siden, endnu før de globale istider satte ind. I dag er de hastigt vigende, men de dækker stadig de højeste vulkaner.

Mennesker på Island

Det siges, at de første mennesker kom til Island fra Norge i 874 e.Kr. – blot tre år efter et par enorme vulkanudbrud. Før 871 lå Island stort set øde hen. Mennesker fyldte det tomme Island med liv, men de blotlagde det også. Birkeskove fyldte engang lavland og dale og dækkede mindst en fjerdedel af Island; nu er det 1 %.

Får på Island

Nybyggerne medbragte også kreaturer og grise, men så blev klimaet koldere i 500 år, og langhårede får blev de vigtigste dyr. Om sommeren græsser der stadig op mod en halv million på de åbne vidder i højlandet på Island.

Få hele tekst- og fotoreportagen om Island

Klik på Download-knappen herunder. Når du klikker bliver du bedt om at registrere dig som bruger. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også