Bevæbnet med komplicerede matematiske formler og forskellige udsnit af planeten kan kartografer få klodens krumme ydre ned på fladt papir. De kan f.eks. opdele Jorden i sektioner.

Galleri: Kartografi i billeder

Hvordan gengiver man Jordens kuglerunde form på et fladt stykke papir? Landkort har altid været en hjertesag for National Geographic Society. Se teknikken bag fremstillingen af National Geographics verdenskort.

3. marts 2010

Se teknikken bag fremstillingen af National Geographics verdenskort. Grafik: Richard Schlecht

... eller skære den ud som en harmonika. Men alle projektioner giver forvængninger. Kun på præcis de punkter, hvor formen rører kloden, er det flade kort helt nøjagtigt. Derfor placeres kontaktpunkterne over de regioner, der skal afbildes mest troværdigt. Denne projektion bryder klodens areal op for at minimere forvrængningen af form og målestoksforhold, hvilket gør den særlig velegnet til at vise fordelinger af forskellige informationer.
NGs månekort fra 1969 er det første kort, der viser hele Månens overflade, inkl. bagsiden, på én enkelt side.
NG-kortet Tyskland og dets omgivelser udgives i juli 1944 og bruges ikke blot af tropperne i felten, men også af general Eisenhower, premierminister Churchill og præsident Roosevelt. Kortet bliver desuden USA’s officielle kort over de foreslåede okkuperede zoner i Tyskland.
Richard E. Byrd er den første, der flyver over Nordpolen, takket være et solkompas designet af NG’s chefkartograf, Albert Bumstead. (Magnetiske kompasser kan ikke bruges nær polerne). Solkompasset er det første i en række af geniale instrumenter, som NG’s kortafdeling bliver kendt for.
Den redaktionelle direktør for NG’s kortafdeling i Washington, Juan Valdes, arbejder på den seneste udgave af verdenskortet, der nu også er oversat til dansk.

Måske er du interesseret i ...

Læs også