En ø der ikke findes

I 130 år har der været en ø på verdenskortet som slet ikke fantes.

28. november 2013

Øen Île de Sable (Sandy Island) er gået igen på kort i over 130 år. Og det til trods for, at den aldrig har eksisteret. Den imaginære ø i Koralhavet øst for Australien har fejlagtigt været tegnet ind på kort siden omkring 1880. Kort bliver ofte produceret ved at konsultere ældre kort, og det har ført til, at fejlen er blevet gentaget.

Måtte sejle forbi

Selv da vi fik satellitbilleder, forblev fejlen uopdaget. I 2000 udtrykte en National Geographic-læser tvivl om, hvorvidt Île de Sable fandtes. Men uden konkrete beviser blev øen ved at figurere på kort, som både National Geographic og USA's agentur for geografisk efterretning (National Geospatial-intelligence Agency) arbejdede ud fra. Så i 2012 bemærkede australske forskere på vej gennem området, at der ikke var noget land at se ved de koordinater, Île de Sable burde ligge på.

Flere fantom-ø'er derude

Hvordan kunne en ikke-eksisterende ø optræde i officielle optegnelser i så lang tid? Chefgeograf ved National Geographic Juan José Valdés siger, at området ligger et så øde sted, at det har fået meget lidt opmærksomhed. Ud fra den betragtning, siger han, kan der godt være flere fantom-øer på kortene, der venter på at blive opdaget.

Måske er du interesseret i ...

Læs også