Nede i undervandsmuseet

"Det er det dyreste museum i De Tre Slugter-regionen," fortæller Huang Dejian og må endnu en gang besvare et telefonopkald. Ringetonen er en kvindestemme, som indtrængende gentager udsagnet "Jia you – af sted, af sted, af sted!"

6. marts 2013

"Det er det dyreste museum i De Tre Slugter-regionen," fortæller Huang Dejian og må endnu en gang besvare et telefonopkald. Ringetonen er en kvindestemme, som indtrængende gentager udsagnet "Jia you – af sted, af sted, af sted!"

Sidst jeg så Huang Dejian, var her ikke noget vand. Museet til 190 millioner kr. eksisterede ikke, og De Tre Slugters Dæmning var stadig under opførelse 450 km længere nede ad floden. Jeg boede i Fuling fra 1996 til 1998, da jeg var frivillig i det amerikanske fredskorps og arbejdede på det lokale lærerseminarium. Dengang lå befolkningstallet på omkring 200.000, det vil sige en lille by efter kinesiske forhold.

De fleste mennesker gik fuldt og helt ind for dæmningen, selv om de ikke talte meget om den. Den skulle efter planen være færdig i 2009, hvilket forekom som en evighed på et sted, hvor udviklingen allerede på det tidspunkt gik meget stærkt. Den kinesiske reformproces tog sin begyndelse i 1978, men det var først i midten af 1990'erne, at tankerne om et frit marked for alvor begyndte at slå igennem i mindre byer som Fuling. Indbyggerne stod over for overvældende forandringer. Det var slut med statsanviste job, og boligmarkedet blev pludselig privatiseret.

Dengang gav Baiheliang-højdedraget mig et anderledes tidsperspektiv. Striben af sandstensklipper kom kun til syne om vinteren, når vandstanden faldt. Førhen var dén tid på året lumsk for de søfarende, og nogen havde mejslet to fisk ind i klippevæggen. De angav vandstanden, så bådfolket kunne vurdere dybde- og strømforhold længere nede ad floden.

Folk forbandt fiskene med lykke og held, og det blev en tradition at markere deres årlige tilsynekomst ved at ridse et budskab ind i klipperne. Den tidligst daterede inskription stammer fra 763 e.Kr., det vil sige tiden under Tang-dynastiet, og til sidst prydede flere end 30.000 skrifttegn sandstensklipperne. Kalligrafien var imponerende, og budskaberne havde en næsten besværgende rytme: "Flodens vand trækker sig tilbage. Stenfiskene dukker frem. Næste års høst bliver fantastisk."

I 1990’erne kostede entreen 2 kr., og den omfattede en tur i en faldefærdig flodbåd bemandet med en sæsonarbejdsløs fisker. Huang Dejian plejede at sidde på klipperne i timevis iført en overfrakke fra Folkets Befrielseshærs overskudslager. Han registrerede vandstanden og fortalte om de mest berømte inskriptioner. Under et af mine sidste besøg, den 30. januar 1998, var vandstanden i Chang-floden (også kendt som Yangtze) 5 cm højere, end da den første inskription blev lavet i 763 e.Kr. Kun 5 cm på 1235 år – det satte reformtidens forandringer i et nyt lys.

Måske er du interesseret i ...

Læs også