La Belle Seine: På bunden af floden

Næsten hver morgen klokken ni hopper dykkere fra Paris’ brandkorps i Seinen og svømmer rundt om Île de la Cité.

30. juni 2014 af Cathy Newman

På turen rundt om den tåreformede ø midt i floden midt i Paris gennemsøger dykkerne bunden og finder cykler, bestik, mobiltelefoner, gamle mønter, krucifikser, skydevåben og en enkelt gang et rent museumsstykke: en romersk bøjlenål.

De elskende ved Seinen

Under Pont des Arts, hvor elskende opsætter hængelåse med deres navne på – en del af broens rækværk kollapsede under vægten af de mange låse 8. juni i år – bjærger de nøgler, parrene har kastet i vandet for at besegle deres evige kærlighed.

Ved Pont Neuf nær justitspalæet, hvor der bevilges skilsmisser, finder de vielsesringe, som er blevet kastet i floden, når den evige kærlighed alligevel har vist sig at være af mere flygtig karakter.

Seinen er Paris’ hovedpulsåre, og derfor finder man efterladenskaber fra mennesker og deres relationer i den. Floden har tjent som færdselsåre, voldgrav, vandhane, kloak og vaskebalje. Dens løb er buet som en krumsabel og deler byen i venstre og højre bred. Den venstre tilhørte historisk set bohemerne, og den højre aristokraterne. Denne sondring er med tiden blevet udvandet.

Frankrigs kompas

På selve Île de la Cité, foran Notre Dame, er der nedlagt en kompasrose af bronze i brostenene, og fra dette point zéro måles alle afstande fra Paris. Seinen er det centrale punkt i Paris, byens flydende hjerte. “For pariserne er Seinen et kompas, som altid kan fortælle dem, hvor de er,” siger kunsthistoriker Marina Ferretti.

Den er også, som franskmændene siger, fluide, “flydende”, i direkte og overført betydning. Overgiv dig til det foranderlige, og flyd med strømmen, hvisker den. Intet forbliver det samme. Det nytter ikke at bede Seinen om at ligge stille. Så ville den ikke længere være en flod.

Seinen forandrer sig efter tidspunktet på dagen og årstiderne. Dens strømninger fører livets og dødens driv- og vraggods med sig – bortkommet plasticlegetøj, vildfarne balloner, cigaretskod (Gauloises, selvfølgelig), tomme vinflasker og nu og da et lig – og hvirvler, pisker og skyller det forbi Paris’ monumentale arkitektur. Man kan ikke bade i den samme flod to gange, siger Heraklit. Floder er fluide.

Artikelserie:

La Belle Seine Seinen er meget mere end en flod. Seinen er en handelsåre, en kilde til kunstnerisk inspiration og en drømmeagtig kulisse.

I artikelserien 'La Belle Seine' kan du tage med på en rejse til Paris og møde de mennesker, der har deres dagligdag omkring Seinen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også