La Belle Seine: En lise for sjælen

“Seinen er den smukkeste boulevard i Paris,” siger Eric Piel, der er pensioneret chef for psykiatrien på hospitalerne i det centrale Paris. Han har i samarbejde med læger, sygeplejersker, patienter og en arkitekt åbnet en flydende psykiatrisk klinik.

30. juni 2014 af Cathy Newman

“Seinen er den smukkeste boulevard i Paris,” siger Eric Piel, der bor på Orion og er pensioneret chef for psykiatrien på hospitalerne i det centrale Paris. Jeg tænkte: “Hvorfor skulle andre ikke også have lov til at prøve dét og især psykisk syge, som ellers aldrig ville få chancen?”

Han så i ånden en flydende psykiatrisk klinik: et åbent, men alligevel beskyttet sted. Læger, sygeplejersker og patienter indledte et samarbejde med en arkitekt, og for fire år siden blev Adamant – der er bygget op med store glaspartier og -vægge – søsat.

Agressionerne forsvandt

Patienterne kommer her for at få en kop kaffe eller et let måltid eller for at tale med det lægefaglige personale, dyrke kunstneriske interesser eller bare nyde udsigten. Aggressionerne forsvandt allerede den første dag. Hvorfor? Det er der ingen, der ved, siger klinikkens direktør, Jean-Paul Hazan. “Måske er det, fordi båden gynger,” foreslår oversygeplejerske Jacqueline Simonnet.

“Førhen var alle psykiatriske hospitaler gemt af vejen,” siger Jean-Paul Hazan. “Man forsvinder inde bag låste døre. Her er alt åbent i stedet for lukket. Patienterne er meget syge, men der har ikke været nogen voldelige episoder.” Han holder en lille pause. “Jeg tror også, at projektet har forandret os andre, men det er svært at sige præcis hvordan.”

Rum er foranderlige som vand

I de fire morbærtræer på kajen kan man følge årstidernes skiften. De er gule om efteråret, bladløse om vinteren, lysegrønne om foråret og mørkegrønne om sommeren. En skarv svømmer forbi og minder om, hvor stor en gave naturen er. Det reflekterede lys fra floden maler pletter på væggene i de åbne rum indenfor. Bådens rum er fluide, siger Jacqueline Simonnet. Glasset udvisker forskellen på inde og ude.

Det udvisker også grænsen – i hvert fald i overført betydning – mellem dem og os; de marginaliserede psykisk syge og de tilsyneladende normale. “Vi er alle i samme båd,” siger Gérard Ronzatti, som er arkitekten bag skibsklinikken. Rum er foranderlige som vand. De ændrer sig med tiden og begivenhederne.

“Efter revolutionen blev mange klostre brugt som fængsler,” fortæller han “Man kan være fri eller spærret inde i samme rum.” En bygning eller et enkelt rum kan virke begrænsende eller befriende, så sjælen får plads og måske bevæger sig udenfor. Gérard Ronzatti valgte det sidste, da han tegnede den flydende klinik. Adamant er lige så smuk og omskiftelig som den flod, den flyder på.

Artikelserie:

La Belle Seine Seinen er meget mere end en flod. Seinen er en handelsåre, en kilde til kunstnerisk inspiration og en drømmeagtig kulisse.

I artikelserien 'La Belle Seine' kan du tage med på en rejse til Paris og møde de mennesker, der har deres dagligdag omkring Seinen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også