Natten sænker sig over lysets Paris, som gemmer på en enorm underjordisk labyrint.

Galleri: Oplev Paris under jorden

Hvad laver man dernede? Arbejder, holder fest, maler – eller udforsker de mørke tunneler.

10. februar 2011

Hvad laver man dernede? Arbejder, holder fest, maler – eller udforsker de mørke tunneler. Foto: Stephen Alvarez

En kommunal inspektør fires ned gennem en skakt for at inspicere tunnelerne, der indimellem styrter sammen.

Byinspektør Xavier Duthil tjekker en primitiv kalkstenssøjle lavet af minearbejdere i begyndelsen af 1800-tallet. Hvis den falder sammen, kan det få store konsekvenser. I 1710 fandt gravere under Notre Dame en smukt udformet søjle rejst 1700 år før af bådsmænd på Seinen i den dengang gallisk-romerske by Lutetia. Den er nu udstillet på Cluny-museet.

Den hvælvede kælder under Chez Georges i Saint-Germain-des-Prés emmer af lørdag nats puls. Mange natklubber og restauranter udvider nedefter og trækker folk indenfor på steder, der førhen kun blev brugt til opbevaring af vin.

Bag de nydelige stabler af kranier, skinneben og lårben i Paris’ katakomber ligger der et kaos af knogler. I det 18. og 19. århundrede gravede man millioner af skeletter op fra overfyldte kirkegårde og smed dem ned i de gamle kalkbrud.

Yopie og Dominique er på vej op gennem en forladt togtunnel efter at have dykket i et oversvømmet kalkbrud. De elsker friheden under jorden. “Oppe ovenpå er der for mange regler,” siger Yopie. “Her gør vi, hvad vi vil. Hvor kan man ellers det?”

Ild-jongløren Louis optræder i et gammelt kalkbrud under Paris. Over 300 km minegange snor sig gennem byens fundament. Der er adgang forbudt for de fleste. Alligevel holdes der fester hernede hele tiden.

Ved en udgivelsesfest i et kalkbrud signerer tegneren Michel Chevereau (med pandelampe) og forfatteren Jack Manini (til højre for Chevereau) deres roman Le Diable Vert. Den foregår i og under Paris under nazisternes besættelse og kombinerer historie – modstandsfolkene skjulte sig i tunnelerne – med folkesagn om en grøn djævel.

I takt med at Paris bredte sig ud fra sit gamle centrum omkring Notre Dame, blev der bygget oven på de kalkbrud, der tidligere lå uden for byen, og som bl.a. leverede sten til domkirken. Katafile (som den studerende til højre) begiver sig ned i denne begravede fortid for spændingens skyld. Nogle tegner deres egne kort over tunnelerne.

I et sandfyldt kammer kaldet Stranden ruller en bølge hen over væggen. Den er malet af katafile i den japanske billedkunstner Hokusais stil. Det kan tage flere hundrede timer at slæbe forsyninger ind og male sådan et værk.

Måske er du interesseret i ...

Læs også