Den før så elegante lejlighedsbebyggelse Lee Plaza i Detroit må i dag tage til takke med graffitimalernes alternative udsmykning.

Galleri: Detroits forfald

Detroit er med sine forladte ­fa­brikker, skoler, huse og teaterbygninger blevet et symbol på USA’s industrielle forfald. Men hvor andre ser en slutning, ser jeg en be­gyndelse. Naturens mægtige kræfter tilbagerobrer og omdanner bilbyen.

12. juli 2012

Detroit er med sine forladte fabrikker, skoler, huse og teaterbygninger blevet et symbol på USA’s industrielle forfald. Men hvor andre ser en slutning, ser jeg en begyndelse. Naturens mægtige kræfter tilbagerobrer og omdanner bilbyen. Disse fotos af det spirende nye landskab er mit forsøg på en gendigtning af fortiden. Foto: Andrew Moore

Et studie i forfald: På det tidligere Cass Technical High School – bygget i 1917, brandskadet i 2007 og genstand for hærværk lige siden – ses her skolens kemilaboratorium. De studerende blev flyttet til en nærliggende, ny bygning i 2005.

Mellem de rustne jernbanespor og en højovn i bilgiganten Fords Rouge-kompleks ligger der en dynge knuste og sammen­pressede biler – et passende­ billede på Detroits­ mangeårige industrielle­ nedgang.

Ford River Rouge-komplekset i Dearborn omfattede ca. 160 km private jernbanespor, egen havn og stålværk. Det var som en by i byen. I årtier var fremstillingen af biler her indbegrebet af 1900-tallets amerikanske kapitalisme. I 2004 blev Rouge Steel købt af russiske Severstal.

Ford-fabrikken Highland Park blev i 1913 den første bilfabrik i verden med et samlebåndssystem. Nu bruges den til opbevaring, men nogle af rummene, bl.a. dette mosovergroede kontor, har stået ubrugt i årtier.

I Detroits forladte United Artists Theatre udgør det varme lys fra hvælvingen en kontrast til den huleagtige teatersal og den før så majestætiske orgel­facade. Her blev vist film fra 1928 til 1974.

Måske er du interesseret i ...

Læs også