De Tre Slugter-projektet vækker tvivl

Fra Fuling får jeg et lift ned langs Chang med en studerende ved navn Jimmy, som har en ny firhjulstrækker. Vi passerer byerne Yunyang og Fengjie, der er blevet flyttet, og kommer til det nye Wushan. De gamle byer ligger i dag dybt nede under floden, og de nye fremstår som blomstrende lokalsamfund. Men de seneste år har regionen været ramt af jordskred, og nogle mener, at den konstante fordampning fra reservoiret har ændret vejrmønstrene. Mine tidligere studerende sender mig jævnligt rystende beretninger: "Vores skole er oversvømmet. Vandet nåede op på anden sal i undervisningsbygningen.

6. marts 2013

Fra Fuling får jeg et lift ned langs Chang med en studerende ved navn Jimmy, som har en ny firhjulstrækker. Vi passerer byerne Yunyang og Fengjie, der er blevet flyttet, og kommer til det nye Wushan. De gamle byer ligger i dag dybt nede under floden, og de nye fremstår som blomstrende lokalsamfund. Men de seneste år har regionen været ramt af jordskred, og nogle mener, at den konstante fordampning fra reservoiret har ændret vejrmønstrene. Mine tidligere studerende sender mig jævnligt rystende beretninger: "Vores skole er oversvømmet. Vandet nåede op på anden sal i undervisningsbygningen. Før denne var der to store oversvømmelser. Nu tvivler flere og flere mennesker på De Tre Slugter-projektet. Siden det blev etableret, har Chongqing og Sichuan været et område med naturkatastrofer."

"Min gamle familie skal flyttes på grund af De Tre Slugter-projektet. Men jeg ved ikke, hvorhen … folk her ved, det er på grund af jordskred, men myndighederne siger, at det er for vores fremtids skyld."

Kort efter min tur til Kina udsender det kinesiske statsråd en overraskende ligefrem erklæring, hvori man erkender, at dæmningen har "forårsaget presserende problemer i forhold til miljøbeskyttelse, forebyggelse af geologiske risici og de genhusede lokalsamfunds trivsel". Ifølge statsrådet iværksættes der nye sikkerhedsforanstaltninger, men det er en påmindelse om, at De Tre Slugters Dæmning i virkeligheden ikke er færdig og aldrig bliver det.

I marts 2012 bryder Kinas største skandale i flere årtier løs i Chongqing. De tidligere så højt besungne Bo Xilai og Wang Lijun bliver pludselig udrenset af kommunistpartiet og anklaget for alle mulige forbrydelser. Wang Lijun bliver kendt skyldig i fire forhold, herunder magtmisbrug og modtagelse af bestikkelse. Bo Xilai bliver ifølge officielle statslige nyhedskilder anklaget for en lang række forhold, lige fra "modtagelse af massiv bestikkelse" til "upassende seksuelle forhold". Hans kone, Gu Kailai, bliver dømt for den mest chokerende kriminelle handling af dem alle: mord på en britisk forretningsmand.

Men mange i Chongqing-regionen er kede af, at de forsvinder. En studerende fortæller mig, at da skandalen lige var begyndt at rulle, og det forlød, at Wang Lijun ville blive degraderet til ansvarlig for uddannelsesområdet i kommunen, blev lærerne på hendes skole i Chongqing bekymrede. De havde i årevis malket kassen med de penge, de studerende betalte for deres frokost, og nu frygtede de, at Wang Lijun ville rydde op. Ifølge min tidligere studerende var der udbredt korruption, men Bo Xilai og Wang Lijun havde i det mindste skabt nogle forandringer. "Wang Lijun indgød folk en følelse af sikkerhed, og Bo Xilai gav os håb," skrev hun. "De var ikke perfekte, men de gjorde faktisk noget."

Det hele endte med, at Wang Lijun ikke blev degraderet, men i stedet idømt 15 års fængsel. Og hvad skete der med frokostkassen? "Vi fik de ekstra penge, da det blev bekræftet, at Wang Lijun ikke kom tilbage," skrev min studerende.

Måske er du interesseret i ...

Læs også