10 steder du skal besøge i 2016

REJSEGUIDE: OL i Rio, virkelighedens ’Junglebogen’ og Afrikas bedst bevarede hemmelighed. Her er 10 destinationer, du ikke må snyde dig selv for i 2016.

11. januar 2016 af Anna-Dora Maron

10. SAN SEBASTIAN, SPANIEN

Hvorfor skal du tage af sted? Den nordspanske by San Sebastian deler i år titlen om Europas kulturhovedstad sammen med Wroclaw i Polen. Kystbyen er rig på kultur, kulinariske oplevelser og flotte strande. Prøv de lækre Pinxtos, som er Baskerlandets svar på tapas, eller nyd et glas afkølet rødvin på en af de mange barer i den gamle bydel Parte Vieja. Gå en tur langs den hvide strandpromenade på solrige dage, hvor du kan nyde udsigten til Urgull bjerget og lad dig fascinere af de flotte strandpalæer langs kysten.

Hvad kan du ellers opleve? San Sebastian ligger i den baskiske provins Gipuzkoa og er blot en af Baskerlandets mange spændende byer. Udforsk de to andre baskiske provinser Álava og Biscay, som både byder på hyggelige, gamle byer og moderne kunst og arkitektur. Oplev blandt andet Bilbao i Biscay provinsen, hvor du kan besøge det berømte Guggenheim museum eller nyd en kop kaffe på den berømte Plaza Nueva og studer det lokale liv.

**## 9. RIGA – LETLAND

Hvorfor skal du tage af sted? I år er det 25 siden, at Jerntæppet faldt, og den tidligere kommunistiske by Riga er i dag en forførende hovedstad, som byder på fantastisk kultur, ny infrastruktur og moderne arkitektur. Udforsk barerne i Rigas gamle bydel, prøv den traditionelle lettiske tærte Sklandrausis på et af Rigas mange spændende spisesteder eller tag op i St. Peters kirketårn for at få en fantastisk udsigt over byen.

Hvad kan du ellers opleve Trænger du til et lille gateway væk fra flotte Riga? Så burde du overveje det baltiske paradis Jürmala. Jürmala er kendt for sin flotte strand, eventyrlige birketræsskov og Jomas Street, som er en strandpromenade prydet med fine lokale butikker og caféer.**

**## 8. MARSEILLE – FRANKRIG

Hvorfor skal du tage af sted? I år er Frankrig vært for Europamesterskabet i fodbold, og er du fan af verdens største sportsgren kribler det sikkert allerede i fodboldbenene for at komme derned. En af de byer, der lægger kulisse til sportsbegivenheden, er Frankrigs perle Marseille. Og den er bestemt et besøg værd – også når kampene er fløjtet af.

På blot få år har Marseille udviklet sig fra at være en socialt belastet havneby til en jordnær og levende by fyldt med en berigende kultur og maritim havnestemning. Nyd den fantastiske udsigt til havet, tag en tur forbi fiskemarkedet i den gamle havn eller besøg det eksotiske marked ved Noailles, og bliv suget ind i en anden verden. Her kan du købe farverige tekstiler, krydderier og eksotiske råvarer.

Hvad kan du ellers opleve? Marseille har utalige aktiviteter at byde på, men skulle du alligevel have lyst til at fortsætte rejsen, kan du jo lægge vejen forbi Cannes, som modsat jordnære Marseille, er fyldt med glitter, luksus og festlige dage. Og vil du slænge dig i solen, er der også mulighed for det på de lækre strande Plage du Midi og Plage de la Bocca.**

**## 7. HAKODATE - JAPAN

Hvorfor skal du tage af sted? Hakodate er en havn og by, som ligger på den nordlige Hokkaido ø i Japan. Sidste år blev den japanske havneby Hakodate kåret til at være Japans mest attraktive by – og det forstår man godt! Hakodate, der ligger på den nordlige ø Hokkaido, byder nemlig på storslået natur, kulinariske oplevelser og historiske monumenter. Prøv blandt andet en is lavet af blæksprutteblæk eller oplev solnedgangen fra Hakodate-bjerget. I 2016 bliver det lettere at besøge byen, da der åbner en splinterny jernbane i slutningen af marts, som forbinder Tokyo direkte med Hokkaido øen.

Hvad kan du ellers opleve? Hokkaido er rig på uforglemmelige oplevelser for friluftsfanatikere. Øen, der er Japans næststørste hovedø, gemmer på aktive vulkaner, vilde vandreruter og skønne snelandskaber. Om vinteren kan du suse ned af bjergsiderne på ski, og om sommeren kan du tage ud på øens berømte vandreruter, der hører til blandt nogle af klodens smukkeste.**

6. PERIYAR NATIONALPARK – INDIEN

Hvorfor skal du tage af sted? Til foråret genopstår Rudyard Kiplings klassiker ’Junglebogen’ som en ’live action’-film med alt hvad der til hører af imponerende computereffekter og Hollywood-spektakel. Intet slår dog virkeligheden, så vil du mærke 'Junglebogen' på egen krop, anbefaler vi, at du tager en smuttur til Periyar Nationalpark i den indiske stat Kerala. Her kan du komme helt tæt på bisonokser, vildsvin og sjældne abearter og gå på opdagelse i fantastiske krydderihaver og gigantiske teplantager.

Hvad kan du ellers opleve? Du vil aldrig komme til at kede dig i staten Kerala. Skulle du blive træt af det primitive liv i junglen, kan du flygte til den idylliske strand i Varkala, som ligger ved foden af en høj klippe. En tur op i bakkerne i Munnar er også et must. Her kan du uforstyrret vandre gennem teplantager og vandfald. Savner du kultur, kan du gå på opdagelse i Keralas pulserende hovedstad Trivandrum, som har alt fra victorianske museer til guddommelige hindutempler.

**## 5. TEHERAN - IRAN

Hvorfor skal du tage af sted? Irans hovedstad Teheran er kendt for at være Irans hjerte og sjæl. Efter Iran indgik en atomaftale sidste år, er forholdet til den vestlige verden blevet forbedret. Omverdenen er begyndt at få øjnene op for Teheran og dens blomstrende kultur. Besøg en af byens livlige basarer, tag en lur under et kirsebærtræ i en park eller lad dig inspirere af moderne kunst på et af de mange kunstgallerier.

Hvad kan du ellers opleve? Iran har flere forskellige klimazoner og er derfor også beriget med varieret kultur og landskab. Vil du helst undgå den pulserende storbytravlhed i Teheran, kan du i stedet fordybe dig i de fredelige kulturarve fra Persiens storhedstid. Besøg blandt andet Fars provinsen, hvor det persiske imperium Achæmenide-dynastiet fra det 6. århundrede f. Kr. holder til.

Er du mere til grønne omgivelser end støvede historiebøger, er Badab-e Surt i det nordlige Iran klart et besøg værd. Badab-e Surt er et spektakulært og unikt landskab, der med dets farverigt stenlandskab og varmekilder minder om et Salvador Dalí maleri.**

**## 4. MOREMI GAME RESERVATET - BOTSWANA

Hvorfor skal du tage af sted? Botswana har oplevet en utrolig økonomisk fremgang de senere år, og i modsætning til deres nabolande, har befolkningen formået at beskytte deres utrolige naturområder. I 2016 kan Botswana fejre 50 års uafhængighed, så hvorfor ikke tage af sted og tage del i festlighederne? Du kan jo starte med at udforske Moremi Game-reservatet - et af de flotteste og bedst bevarede naturreservater i hele Afrika. Oplev vilde løver på Chief’s Island, se flodheste og krokodiller på Third Bridge eller besøg Mboma Island for at komme helt tæt på geparder og flodheste.

Hvad kan du ellers opleve Udover autentiske safarioplevelser i Moremi Game-reservatet, kan du tæt ved nationalparken få indblik i det lokale botswanske liv i landets største by Gaborone. På trods af, at det er en hovedstad, er det en afslappende og jordnær by, hvor tingene foregår i sit helt eget tempo. Oplev et ægte afrikansk marked, hvor alt fra hårekstensions til friske grøntsager bliver solgt eller udforsk de lokales liv i Gaborones forskellige nabolag.**

**## 3. KOROR - PALAU

Hvorfor skal du tage af sted? Fordi det måske snart er for sent! Koror er hovedstaden i ø-riget Palau, der ligger 500 kilometer øst for Filippinerne, og består af 6 øgrupper med mere end 300 vulkanske øer i alt. På grund af klimaforandringerne står Palaus eksistens overfor store udfordringer. Havniveauet stiger, koralrevene forsvinder og der er mangel på kontrol af destruktiv fiskeri, som skader både havbunden og dets fauna. Skal du nå at besøge Paula, kan det være en god idé at komme af sted i år.

Hovedstaden Koror giver dig mulighed for at opleve de fleste af statens mange turistfaciliteter som at snorkle i koralrev, dykke med hajer eller at tage en båd til Milky Way, hvor du kan få et naturligt mudderbad, der siges at få dig til at se 10 år yngre ud. Er du mere til at blive på fastlandet er der rig mulighed for, at du kan føle dig underholdt af de hyggelige restauranter, butikker og museer.

Hvad kan du ellers opleve Får du brug for noget adspredelse, kan du udforske de mange andre øer, som hører til Palau. Tag blandt andet på kanotur til Rocks Islands eller besøg koraløen Peleliu, hvor et vigtigt slag mellem USA og Japan udspillede sig under 2. verdenskrig.**

**## 2. TRINIDAD - CUBA

Hvorfor skal du tage af sted? Efter USA har normaliseret forholdet til Cuba for et år siden, er der flere der frygter, at Cubas autentiske charme så småt vil forsvinde. Turen i år burde derfor gå til Cuba inden landet bliver for påvirket af dets amerikanske nabo.

Besøg byen Trinidad for en autentisk cubansk oplevelse, hvor de brolagte veje stadig er trafikkeret af hestevogne. Bliv væk i den gamle by og oplev, hvordan cubanske familier hygger sig på gaden over en omgang domino. Nyd et glas rom og en cigar ved den smukke plads Plaza Mayor og lad dine øre fyldes med cubansk guitar og sang.

Hvad kan du ellers opleve? Der er et utal af spændende naturområder i nærheden af Trinidad. Besøg blandt andet de smukkeste paradisstrande ud til det caribiske ocean, tag på ridetur gennem det cubanske landskab, svøm ved et rislende springvand ved Salto del Caburní eller tag på vandreturer gennem Parque el Cubano.**

1. RIO DE JANEIRO - BRASILIEN

Hvorfor skal du tage af sted? Rio de Janeiro er kendt for sit farverige karneval og sine idylliske strande. Men i år står Brasiliens næststørste by i sportens tegn. Under mottoet: ”Udlev din passion” lægger byen nemlig kulisse til sommerens Olympiske Lege. Så mon ikke vi kan forvente, at den i forvejen festlige by vil eksplodere i fest og farver?

Hvad kan du ellers opleve? Er du ikke den store sportsentusiast eller frygter du den store turistfælde op til OL, burde du stadig overveje at aflægge et besøg forbi den farverige by. Besøg blandt andet den ikoniske Kristusfigur på Corcovado bjerget, som i år 2007 blev kåret til et af verdens syv underværker, gå på opdagelse i de nærliggende og spektakulære nationalparker eller lad dig forføre af musikgenrerne samba og bossa nova, som blev opfundet i denne by.

Måske er du interesseret i ...

Læs også