Galleri: Yellowstones vilde natur

Nationalparken Yellowstone byder på alt fra bjerge, floder og vandfald til bjørne, varme kilder og gejsere. Velkommen til den barske natur i Guds eget land.

12. maj 2016 af David Quammen

Når man besøger Yellowstone, kigger man ud gennem bilruden på en bjørn i vejsiden, man står ved et udsigtspunkt over en stor flod, man slentrer hen over plankebroer mellem gejserbassinerne og oplever parken som en museumsudstilling.

Man er i sikkerhed hele vejen. Men går man bare 200 m væk fra vejen og ud i en skovklædt regnkløft eller en bynkebevokset eng, gør man klogest i at medbringe det, Lance Crosby ikke gjorde: en dåse bjørnespray.

Det er det paradoksale ved Yellowstone og de fleste nationalparker, der er kommet til siden: tøjlet vildmark, reguleret natur, vilde dyr, der skal følge menneskeskabte regler. Det er paradokset ved den kultiverede vilde natur.

Det er kompliceret, og for at gøre det endnu mere indviklet dækker betegnelsen “Yellowstone” over mere end en nationalpark.

Det er også benævnelsen for et kæmpemæssigt økosystem, det største og mest righoldige kompleks af overvejende utæmmet landskab og dyreliv i USA, når man ser bort fra Alaska. Det udvidede Yellowstone-økosystem (Greater Yellowstone Ecosystem) er et vidtstrakt landskab, der også omfatter Grand Teton Nationalpark, nogle dele af nationalskove og fredede vildtområder foruden anden offentlig og privatejet jord, som tilsammen udgør omkring 90.000 km2.

VIDEO: Badetur med bjørnene Få et sjældent glimt – fanget med skjult kamera – af bjørne, der tager en dukkert i Yellowstone.

Dette kæmpemæssige område er omgivet af en overgangszone, hvor det er mere sandsynligt at se kvæg end krondyr, mere sandsynligt at se en kornsilo end en grizzlybjørn og mere sandsynligt at høre hunde gø end ulve hyle. Uden for denne bufferzone ligger det 21. århundredes USA med veje, byer, parkeringspladser, indkøbscentre, endeløse forstæder og golfbaner.

Spørgsmål: Kan man midt i et moderne samfund overhovedet gøre sig forhåbninger om at bevare et levn af urlandskab, en smagsprøve på ægte vild natur – et storslået, ugæstfrit sted fyldt med rovdyr og byttedyr?

Kan den slags steder forenes med menneskers krav og bekvemmelighed? Det kan kun tiden og fremtidige beslutninger vise. Men hvis sådan et sted kan fortsætte med at eksistere, vil Yellowstone være stedet, der kan opfylde idealet.

Du kan læse hele artiklen i det nye nummer af National Geographic (6, 2016)

Måske er du interesseret i ...

Læs også