Var han på Nordpolen?

Den amerikanske opdagelsesrejsende Robert Peary påstod, at han nåede Nordpolen i 1909. Hans bedrift er dog aldrig blevet bekræftet.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Somme tider sætter opdagelsesrejsende livet på spil, mener at have nået målet, for bagefter at blive stille overfor tvivl fra videnskabelig side.

Det gælder i tilfældet amerikaneren Robert Peary, der allerede havde flere polarrejser bag sig, da han satte sig for at blive den første til at nå Nordpolen.

Hans første forsøg i 1905-06 var slået fejl, så i juli 1908 afsejlede han New York med 23 mand på skibet Roosevelt. Ekspeditionen overvintrede på Ellesmere Island, og den 1. marts 1909 påbegyndte han rejsen hen over polarisen. På den sidste del af turen var han sammen med en udvalgt gruppe på fem mand, og den 6. april etablerede de Camp Jesup på Nordpolen.

Men han fik ikke lov til at nyde sin sejr. Lægen Frederick Cook, der tidligere havde rejst med Peary, hævdede, at han havde nået Nordpolen i april året forinden, mens videnskaben efterfølgende vurderede, at ingen af mændene havde nået målet.

Der blev rettet kritik mod Peary, fordi ingen af de fem mænd, som ledsagede ham, havde ekspertise i navigation. Konklusionen lød, at Camp Jesup i virkeligheden blev slået op omkring 8 kilometer fra Nordpolen, og selv om der senere er blevet laver skyggeanalyser af de billeder, Peary tog, er sagen stadig uopklaret.

Måske er du interesseret i ...

Læs også