Kom for sent af sted

Kaptajn Georgy Brusilov drog afsted med den russiske brig Svyataya Annafra den 28. august i 1912 fra Alexandrovsk. Formålet at finde Nordøstpassagen men ekspeditionen kom for sent af sted og løb ind i pakisen. Kun to besætningsmedlemmer overlevede.

27. marts 2013 af Hans Henrik Fafner

"I dag fik vi de sidste pakker tobak, og tændstikkerne er sluppet op for længe siden," står der i logbogen. Det blev skrevet hen på året i 1913, om bord på den russiske brig Svyataya Anna, som sad uhjælpeligt fast i polarisen.

Skibet var afsejlet fra Alexandrovsk nær Murmansk den 28. august året før, og under ledelse af kaptajn Georgy Brusilov var formålet at finde Nordøstpassagen, altså søvejen til Stillehavet nord om det russiske fastland. Men de var kommet for sent af sted, og i oktober løb skibet ind i pakisen. Det sad fast. Brusilov besluttede at overvintre, i håbet om at slippe fri i foråret 1913. Men i løbet af vinteren førte isen skibet nordpå, så i sommeren 1913 var det fortsat omgivet af is til alle sider.

Forsyningssituationen begyndte at blive kritisk. Der udbrød skørbug i besætningen, og kaptajn Brusilov var sengeliggende i flere måneder. I foråret 1914 besluttede 11 ud af besætningens 24 medlemmer at gøre et forsøg på at nå land, så de begav sig til fods henover isen. Kun to nåede levende frem til Franz Josefs Land, hvor de blev reddet.

Logbogen blev først fundet i 2010, og der er forstsat ingen spor af Svyataya Anna. Det formodes, at skibet er blevet knust af isen og er gået til bunds med de besætningsmedlemmer, som muligvis endnu var i live på det tidspunkt.

Måske er du interesseret i ...

Læs også