Jagten på Z

Percy Fawcetts beskrivelser af sine opdagelsesrejser førte til blandt andet romanen Kong Salomons Miner. Hans eventyrlyst førte ham på en ekspedition for at finde en mystisk by, som han kaldte Z, hvorpå han forsvandt sporløst.

27. marts 2013 af Hans Henrik Fafner

Percy Fawcett indrømmede, at han intet vidste om Bolivia, da Det Kongelige Geografiske Selskab i London i 1906 overvejede at lade ham stå i spidsen for en ekspedition. Men han havde boet i Ceylon, og for at slippe ud af en kedsommelig militær karriere havde han uddannet sig til landmåler. Så han fik jobbet, fordi rejsens formål var en nærmere kortlægning af Amazonas og en præcis grænsedragning mellem Brasilien og Bolivia.

Det blev til flere rejser, og Fawcett opnåede anseelse som kartograf. Men han var også en eventyrer, og mange betvivlede de beretninger, han nedskrev om det sydamerikanske dyreliv. Vennen Conan Doyle lyttede dog, og Fawcetts skildringer blev til grundlaget for romanen The Lost World. Fawcett selv var blevet arkæologisk interesseret, og det menes, at hans ottende ekspedition blev til under samtaler med en anden ven – H. Rider Haggard, der i 1885 havde skrevet succesromanen Kong Salomons Miner.

Under alle omstændigheder var Fawcett blevet opsat på at finde en mystisk by, som han kaldte Z. En portugisisk opdagelsesrejsende påstod at have besøgt den i 1753, og i 1925 begav Fawcett sig ind i den brasilianske jungle for at finde den. Med sig havde han kun sin ældste søn, Jack, en af dennes venner, et par lokale indianere samt 10 muldyr. Han ville ikke provokere indianerstammerne undervejs, sagde han, men ikke desto mindre løb den erfarne opdagelsesrejsende ind i alvorlige problemer.

"Du skal ikke frygte, at noget går galt," skrev han til sin kone i det brev, han sendte med de lokale hjælpere, inden de tre mænd fortsatte på egen hånd. De forsvandt sporløst i junglen og er aldrig blevet fundet. Vi ved derfor heller ikke hvad der er sket, men man gætter på, at han kan have mistet sit lager af gaver til de indfødte stammeledere, hvilket dengang var nøglen til venskab i det ukendte land.

Måske er du interesseret i ...

Læs også