Indien lå lige om hjørnet

Brødrene Vandino og Ugolino Vivaldi forsøgte i 1291 at finde en søvej til Indien. De sejlede ud fra Genovan og nåede Kap Chaunar i det sydlige Marokko. Hvad der skete efterfølgende, er ukendt.

27. marts 2013 af Hans Henrik Fafner

Da den italienske søfarer Antoniotto Uso di Mare i 1455 gik i land ved Gambiaflodens udløb hørte han folk tale med samme dialekt som i hjembyen Genova. Denne del af hans optegnelser fra rejsen langs den afrikanske atlanterhavskyst virker usandsynlig, men den har sikkert tilfredsstillet mange i samtiden, da han konkluderede, at der måtte være tale om efterkommere af Vivaldi ekspeditionen, der var forsvundet på havet halvandet århundrede tidligere.

Brødrene Vandino og Ugolino Vivaldi var opdagelsesrejsende og handelsmænd, og i 1291 gjorde de det første forsøg på at finde en søvej til Indien. De sejlede ud fra Genova, og meget tyder på at de lagde ind ved Mallorca, inden de sejlede videre ud mod Atlanterhavet og ned langs den marokkanske kyst.

De havde varer i lastrummet, hvilket tyder på at de regnede med at handle undervejs, og om bord var også to franciskanermunke, hvis formål givetvis har været at drive mission. Men disse havde nok også læst Opus Majus, som var skrevet af en anden franciskaner, Roger Bacon, som i sin bog hævdede, at søvejen fra Spanien til Indien var ganske kort.

Men selv om der var munke på et af ekspeditionens to skibe, gik det galt. Historikerne ved at brødrene nåede Kap Non, som svarer til Kap Chaunar i det sydlige Marokko. Men hvad der skete, efter at de var sejlet videre er ukendt, og det er nok også grunden til at Antoniotto forsøgte at finde en forklaring.

Der skulle gå helt frem til 1498, hvor portugiseren Vasco da Gama ankom til Indien, efter at have sejlet syd om Afrika, sådan som brødrene Vivaldi havde håbet på.

Måske er du interesseret i ...

Læs også