Hvad er en sherpa?

Den mest kendte sherpa er uden tvivl Tenzing Norgay – manden, der sammen med Edmund Hillary, var den første på toppen af Mount Everest.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Det amerikanske Time Magazine har sat Namgyal Wangdi på listen over de mest indflydelsesrige mennesker i det 20. århundrede; Elvis Presley er der ikke.

Vi kender ham nok bedre som Tenzing Norgay, manden der ledsagede Edmund Hillary til toppen af Everest. Han var en stor bjergbestiger i sig selv, men eftertiden husker ham navnlig som sherpaen. Og ordet sherpa er med tiden nærmest blevet synonymt med de hjælpere, der slæber udstyret og sørger for at vesterlændinge kommer op på bjerget, og gerne også ned igen. Men hvad er en sherpa egentlig?

Sherpa er navnet på et folkeslag

Oprindeligt var sherpa-folket nomader, der levede af at handle med salt, men omkring 1840 kom nogle af dem rejsende fra Tibet og slog sig ned permanent i egnene omkring Everest. Men der har muligvis været sherpaer i området i de sidste 600 år.

Livet i de store højder har gjort sherpaerne hårdføre i den tynde luft, og derfor velegnede som guider på ekspeditioner. Men deres fysik gør dem også til mere end hjælpere, og sætter dem i stand til at gøre ting, som vestlige bjergbestigere bare kan drømme om. To sherpaer konkurrerede på et tidspunkt internt om, hvem der kunne gøre turen fra base camp til toppen af Everest hurtigst. Den 21. maj 2004 løb Pemba Dorjie med den foreløbige sejr ved at klare turen på 8 timer og 10 minutter.

"Phoki katiki minti kangsi?" er måske en god måde at indlede en samtale på sherpa, "Hvad hedder det bjerg?" For en sherpa ved det bedre end nogen anden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også