Hulemanden Édouard-Alfred Martel

Advokaten Édouard-Alfred Martel var den første, som klatrede ned i den dybe skakt i Puit du Lac hulen. Han fandt efterhånden international anerkendelse som huleekspert, og han gav selv den nye videnskab navnet spileologi.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Édouard-Alfred Martel lyttede til sine forældre. I 1883 blev han færdiguddannet som advokat, og kort efter levede han op til en familietradition ved at købe sig en praksis i Paris. Men den tilværelse fandt han alt for stillestående. Hans ambition var at være videnskabsmand, gøre store ting og vinde hæder og ære.

Han kom af en velstående familie, og i barndommen havde han rejst en del. Han var tidligt blevet fascineret af bjerge, og som ung besteg han en hel række af tinderne i Alperne. Men på et tidspunkt var det ikke nok, så han kastede blikket nedad i stedet, mod de naturskabte huler.

Siden den tidligste oldtid har mennesket begivet sig ind i huler, men Martel står som den første, der ikke bare vendte om, så snart de første forhindringer viste sig. Han var således den første, som klatrede ned i den dybe skakt i Puit du Lac hulen. Udstyret var en almindelig stige, en sammenklappelig kano og et langt reb af hamp, der kunne knække når som helst.

Han gav sig i kast med dybere og dybere huler, og som assistenter hyrede han som regel seks-syv stærke mænd, der kunne holde rebet. Men han var selv helt klar over det farlige i sit forehavende.

"I dybe skakter, som udvider sig mod bunden, bliver ekkoet af den menneskelige stemme kastet på en måde, så den er uforståelig på en afstand af 30-40 meter," skrev han, efter at det på et tidspunkt nær var gået galt.

Senere, da hans udstyr var blevet bedre, undersøgte han og en assistent en underjordisk flod, som de besejlede med kano. De kom til et snævert hul, som de lige akkurat kunne presse sig igennem, og selvom de vidste at deres vej tilbage kunne blive afskåret, fordi regn kunne få vandstanden til at stige, fortsatte de. Samtidig var de trætte og gennemblødte, deres lager af stearinlys var næsten udtømt, og en skarp klippe kunne når som helst ødelægge kanoen, og de ville være fortabt.

"Vi blev drevet frem af en sult efter det ukendte," skrev han.

Martel fandt efterhånden international anerkendelse som huleekspert, og han gav selv den nye videnskab navnet spileologi. Men videnskaben selv tøvede overfor hans resultater, for han tilsyneladende ikke kunne bestemme sig til om han var forsker, eller turist med en umættelig trang til eventyr.

Måske er du interesseret i ...

Læs også