Hele besætningen døde

Sir John Franklins ekspedition til Nordvestpassagen i 1845 endte katastrofalt på grund af sygdom og ringe forsyninger.

27. marts 2013 af Hans Henrik Fafner

Alt tegnede godt, da Sir John Franklin i 1845 afsejlede fra England for at finde den sidste del af Nordvestpassagen, søvejen nord om Canada. Tidligere ekspeditioner havde allerede kortlagt store dele af området, og Franklin havde været med tre gang før og betragtedes som en erfaren mand.

Ekspeditionen bestod af skibene Erebus og Terror, som var velegnede til formålet. De var udstyret med moderne dampmotorer, havde forstærket skrog, og om bord var alle bekvemmeligheder, herunder et bibliotek med et tusinde bind. De medbragte forsyninger til tre år.

Men endnu inden de havde nået deres mål indtraf de første tre dødsfald i besætningen, og da skibene i september 1846 løb ind i isen og sad fast ud for King William Island, var katastrofen allerede under udvikling. John Franklin døde i juni 1847. Den sidste rest af ekspeditionens 128 deltagere begyndte at gå mod land i april året efter, men ingen nåede frem i live.

Talrige ekspeditioner er siden blevet sendt ud for at finde resterne af Franklin og hans mænd, og lidt efter lidt har man kunnet stykke historien sammen. Analyser har vist, at de døde af tuberkulose, skørbug og underernæring. Det har vist sig, at ekspeditionens 8.000 dåser konserves var af yderst ringe kvalitet, samt at indpakningen har været den måske almindeligste dødsårsag, nemlig blyforgiftning.

Det var Roald Amundsen, som i 1903-06 fuldførte Franklins arbejde ved som den først at gennemsejle Nordvestpassagen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også