Et helt unikt miljø

En af fordelene ved ekspeditionens faglige mangfoldighed er den konstante udveksling af ideer blandt forskere med helt forskellig baggrund. Peter Swarts arbejde med drypsten kaster lys over fortidens klima, hvad der igen kan forklare, hvordan og hvornår nogle af de lokale dyrearter uddøde, hvilket er Dave Steadmans og Nancy Alburys ekspertiseområde.

22. juli 2010

En af fordelene ved ekspeditionens faglige mangfoldighed er den konstante udveksling af ideer blandt forskere med helt forskellig baggrund.

Peter Swarts arbejde med drypsten kaster lys over fortidens klima, hvad der igen kan forklare, hvordan og hvornår nogle af de lokale dyrearter uddøde, hvilket er Dave Steadmans og Nancy Alburys ekspertiseområde.

Michael Patemans arbejde med skeletrester af mennesker kan måske afsløre hidtil ukendte forbindelser mellem lucayanerne og de dyreben, der er fundet i de blå huller. Uden den unikke geologiske struktur, de blå huller på land har, ville de bakterier, som Jenn Macalady studerer, aldrig have fået fodfæste.

Og hvis bakterierne ikke havde skabt et miljø uden ilt, ville mange af remipederne ikke have klaret sig godt i hulerne, og store dele af det biologiske materiale ville være forsvundet igen. Som Kenny Broad siger: “Jeg kan ikke forestille mig noget andet miljø på Jorden, som det er så udfordrende at udforske, og som videnskabeligt set giver så meget igen.”

Vi stiger langsomt op mod overfladen og passerer igen gennem sløret af svovlbrinte op mod vores dekompressionsflasker med ren ilt, der hænger i 6 meters dybde. Vi skifter flasker og flyder, mens vi trækker vejret med lethed. På denne dybde vil tiden og ilten fjerne det kvælstof, der har hobet sig op i blodbanerne, mens vi dykkede, og forhindre dykkersyge, som i ekstreme tilfælde kan forkrøble eller tage livet af en dykker. Efter 18 minutters dekompression og en dykketid på 65 minutter hviler jeg på ryggen af Stargates flydende låg. Det blå hul under mig føles som en venligsindet, fremmed verden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også