Ernest Shackleton på Sydpolen

Ekspeditionen til Sydpolen i 1914 med Ernest Shackleton i spidsen kunne nemt have mødt en grusom ende. Skibet sad fast i isen og besætningen på 22 mand måtte overvintre der. Under hans eminente ledelse overlevede alle mand.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Personligt nederlag til Ernest Shackleton

I 1903 var Ernest Shackleton vendt hjem, syg og nedbrudt, fra sin første sydpolsekspedition, under ledelse af den store Robert Falcon Scott. Det tog han som et personligt nederlag, og i 1907-09 lykkedes det ham at komme af sted igen, nu med sig selv som leder. Ekspeditionen gjorde vigtige opdagelser, og han blev hædret for indsatsen. Men den førte ikke til den ultimative berømmelse, og i 1911 nåede nordmanden Roald Amundsen Sydpolen.

Ernest Shackleton ville krydse Sydpolen

Da fattede Ernest Shackleton en plan. Han ville være den første til at krydse kontinentet fra kyst til kyst, og undervejs besøge Sydpolen. Han kom af sted i september 1914 – selvom Første Verdenskrig var brudt ud. Han og en besætning på 22 var om bord på Endurance, som den 15. januar 1915 sad fast i isen uden at være nået land. Shackleton indså, at de måtte overvintre i isen, men da foråret kom i september var situationen kun blevet værre. Vandet fossede ind i skibet, og i november gik det ned.

Efter endnu nogle måneder på isen, besluttede Shackleton at gøre noget, og efter fem rædsomme dage i redningsbådene fra Endurance nåede ekspeditionen frem til den ugæstfri Elephant Island. Da havde de ikke haft fast grund under fødderne i 497 dage.

Shackleton vidste, at han måtte nå frem til hvalfangerkolonierne på South Georgia for at hente hjælp, så sammen med fem mand begav han sig videre i en af de åbne redningsbåde. Det lykkedes dem at gennemføre den 800 sømil lange tur, hvor de var i konstant fare for at kæntre i det stormfulde hav, hvorpå den chilenske slæbebåd Yelcho blev sendt ud for at redde resterne af ekspeditionen.

Ekspeditionens anden del bestod i skibet Aurora, med andre 22 mand om bord. De ventede på den modsatte kyst, hvor de som aftalt havde lagt depoter ud. Det kostede tre mand livet, hvorimod alle deltagere fra Endurance overlevede. Dette er blevet forklaret med Shackleton usædvanlige ledelsestalent: han nedbrød det traditionelle hierarki og gav alle deltagere en følelse af at være jævnbyrdige medlemmer af et kammeratskab.

Måske er du interesseret i ...

Læs også