Endte han i sølvminerne?

George Bass begyndte med at udforske Australiens kyster, men drog efterhånden længere væk på sine rejser. I 1803 vendte han aldrig tilbage fra en ekspedition fra Sydney.

27. marts 2013 af Hans Henrik Fafner

Strædet mellem det australske fastland og Tasmanien er opkaldt efter George Bass. I 1798 var han den første vesterlænding til at sejle rundt om Van Diemens Land, som det hed den gang, og kunne fastslå, at det var en ø. Han var kommet til Australien som skibslæge i den britiske marine, men begyndte hurtigt at udforske kontinentets kyster, hvor han også dyrkede sin interesse for botanik.

Rejserne blev længere og dristigere, og lidt efter lidt begyndte han at kombinere sine ekspeditioner med handel. Han begyndte at bringe varer til og fra Tahiti, og det var også hans formodede mål, da han i 1803 afsejlede Sydney for aldrig at vende tilbage.

Hvad der blev af Bass er fortsat et mysterium. Han fortalte folk, at han drog ud for at undersøge fiskelivet i Stillehavet og botanisere på øerne, men det kan tænkes, at han i virkeligheden er sejlet til de spanske kolonier på den chilenske kyst. Og det var på det tidspunkt en risikabel affære, hvis man var englænder. De spanske skibe havde monopol på handelen i den del af verden, men fordi der var konstant varemangel, var det relativt nemt for andre nationer at sælge smuglervarer.

Spanierne holdt dog øje med denne trafik, og de havde et særligt godt øje for englændere, fordi forholdet til England på den tid var anspændt.

Bass kan derfor være blevet pågrebet, og er det tilfældet, er den britiske opdagelsesrejsende sandsynligvis blevet sendt til sølvminerne, hvor han er blevet arbejdet ihjel.

Måske er du interesseret i ...

Læs også