Den seje portugiser

En ekspedition ledet af Ferdinand Magellan kostede over 200 mand og ham selv livet, men bragte 25 tons krydderier hjem til Spanien fra Sydøstasien.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Ferdinand Magellan var portugiser, men havde lagt sig ud med sit lands konge på grund af sin egenrådighed. Da han afsejlede i 1519 var det derfor med støtte fra den spanske konge, som så mulighederne i det forrykte projekt.

Det drejede sig om krydderier. Peber, kanel, nelliker og hvidløg var eftertragtede varer, fordi det gav den europæiske kost lidt tiltrængt smag, men det hele kom fra Sydøstasien. På det tidspunkt kontrollerede portugiserne søvejen rundt om Afrika, så den spanske konge var blevet fristet af Magellans tilbud om at finde en rute syd om Amerika.

Så vidt vides, bestod skibene, som Magellan havde fået til turen, af en karavel og fire karrakker. De sidste lastede mere men også var vanskeligere at manøvrere. Alle fem skibe var gamle og udslidte, og som det var almindeligt dengang, piblede havvandet ind alle vegne.

Det gik også galt. Da den lille flåde kom ud i Stillehavet efter at have rundet Sydamerika, var der tre skibe tilbage. Magellan nåede Guam og fandt som den første europæer frem til Filippinerne, hvor han selv blev dræbt. På det tidspunkt havde skørbug, sygdom og mytteri taget så mange af den oprindelige besætning, at det ene skib måtte lades tilbage.

De to sidste fortsatte rejsen, men inden turen over Det Indiske Ocean tog det ene nu så meget vand ind, at det måtte blive tilbage. Det forliste senere, mens kun et skib, Magellans 110 tons store flagskib Victoria, nåede hjem til Spanien. Det var i 1522. Af de oprindeligt 235 mand var kun 18 endnu i live, men med sig havde de 25 tons af de eftertragtede krydderier.

Måske er du interesseret i ...

Læs også