Dårlig planlægning i Australien

Den tyske opdagelsesrejsende Ludwig Leichhardt havde hovedrystende få forsyninger med da han drog ud for at krydse det nordlige Australien i 1848. Han blev aldrig set igen.

27. marts 2013 af Hans Henrik Fafner

Han havde dårligt syn og hans fysik egnede sig ikke til rejser i det indre Australien. Men den tyske zoolog, botaniker og geolog, Ludwig Leichhardt, insisterede. Han levede for videnskaben, og hans to første rejser havde ført til international anseelse.

De havde dog også været tæt på at ende i katastrofe, fordi Leichhardt var en dårlig planlægger. Han havde alt for få forsyninger med, idet han regnede med at leve af hvad han fandt undervejs, og i Australiens indre var der som regel intet. En samtidig kilde beskriver ham som "selvisk, mistroisk, indadvendt, uforsigtig og fuldstændigt uegnet som leder".

I 1848 begav han sig ud på en ny rejse, som skulle krydse hele det nordlige Australien. Han var ledsaget af fem europæere og to aboriginer, som kendte landskabet. Da det lille selskab forlod McPhearson’s Station i vore dages Queensland, bemærkede folk hovedrystende, at han nøjedes med syv heste og 20 muldyr, hvilket var helt utilstrækkeligt til den lange rejse. Det var den 3. april 1848, og det var sidste gang, nogen så dem.

Leichhardt og hans følge er aldrig blevet fundet. Men man har fundet en messingplade med hans navn, resterne af en geværkolbe, hængende i et træ, og låget til en tobaksdåse, som muligvis stammer fra ekspeditionen. Men genstandene blev fundet så langt fra hinanden, at det menes, ekspeditionens deltagere kan være blevet dræbt af aboriginer, der har solgt deres ejendele.

Måske er du interesseret i ...

Læs også