De oprindelige australiere

Den oprindelige befolkning i Australien havde kontinentet for sig selv i 50.000 år. I dag udgør aboriginerne under 3 % af befolkningen i Australien.

11. juli 2013 af Michael Finkel

Der bor nu godt en halv million aboriginere i Australien. Kun få af dem har lært at danse aboriginske danse eller jage med spyd. Den traditionelle aboriginske levevis er godt på vej til at uddø.

Mange antropologer vurderer, at aboriginernes religion er verdens ældste, ligesom de er det folk, der i længst tid har praktiseret samme kunstform – billeder malet med skraveringer og prikmønstre i en stil, der engang udsmykkede huler og klippeskjul. Det er en af verdens mest langtidsholdbare kulturer.

Bevægede sig frit i Australien

Engang fandtes der omkring 250 forskellige aboriginske sprog, flere hundrede dialekter og mange flere klaner og undergrupper. Åndeligt og kulturelt har klanerne dog meget til fælles. I et par tusinde generationer levede de i små, nomadiske grupper af jægere og samlere, der bevægede sig frit omkring i hele Australien.

Men så, den 29. april 1770, ankom den britiske opdagelsesrejsende James Cook til Australien med sit skib Endeavour. De næste 200 år blev et mareridt af kulturel udslettelse – massakrer, sygdom, alkoholisme, tvungen integration, overgivelse.

Næsten. For der er nogle få steder tilbage, først og fremmest i Arnhem Land, hvor godt en snes aboriginske småsamfund ligger, og hvor den ældgamle kultur stadig lever videre.

De små landsbyer er forbundet med uvejsomme jordveje, der kun er fremkommelige i tørt vejr. Arnhem Land er dog ikke fuldstændig afskærmet fra omverdenen. Der er solceller, satellittelefoner, aluminiumsbåde og fladskærms-tv tilkoblet dvd-afspillere. Men området er ret uigennemtrængeligt med sine mange torne, slanger, insekter og krokodiller. Hvis den aboriginske kultur kan overleve i den moderne verden, så er det her.

Aboriginernes overlevelse i Australien

Tag med ud i bushen og læs mere om, hvordan aboriginerne lever og overlever i det moderne Australien. Klik på download-knappen herunder.

Når du klikker på download-knappen bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også