Civilisationen rykker ind

Regionens første kommercielle lufthavn skal efter planen opføres i Creel. Byen var engang centrum for skovhugst, men i dag er økonomien afhængig af den smukt beliggende jernbane, der går igennem byen. Statsplanlæggerne forestiller sig, at der efterfølgende skal bygges et hav af turisthoteller. Embedsmænd i den mexicanske stat Chihuahua, som omringer hovedparten af tarahumara-folkets territorium, er i fuld gang med at gøre indtryk på private investorer for at få dem til at skyde penge i et stort kompleks på kanten af kløften.

29. oktober 2009

Regionens første kommercielle lufthavn skal efter planen opføres i Creel. Byen var engang centrum for skovhugst, men i dag er økonomien afhængig af den smukt beliggende jernbane, der går igennem byen. Statsplanlæggerne forestiller sig, at der efterfølgende skal bygges et hav af turisthoteller. Embedsmænd i den mexicanske stat Chihuahua, som omringer hovedparten af tarahumara-folkets territorium, er i fuld gang med at gøre indtryk på private investorer for at få dem til at skyde penge i et stort kompleks på kanten af kløften. Her skal der være elastikspring, en tovbane tværs over afgrunden, flere hoteller og en “indianerlandsby” med en permanent udstilling af “ritualer, ceremonier og tøj”. Komplekset skal ligge længere vestpå ad det gamle banelegeme ved det, der nu er et turistudsigtspunkt, som vrimler med tarahumara-sælgere. Sælgerne er næsten udelukkende kvinder og børn, der tilbyder kurve og vævede stoffer, som de har opdaget, at turisterne synes om. Små piger sælger souvenirs hele dagen, mens de gentager det første spanske ord, de lærte: “Compra?” – “købe?”

Der er masser af usikkerhed og kontroverser om udviklingsplanen for Kobberkløften. Opførelsen af lufthavnen er allerede blevet udsat adskillige gange, og diskussionen om miljøet fortsætter, især efter at hele Sierra-regionen er begyndt at lide af periodevis tørke. Løfter om miljømæssig ansvarlighed blev ikke vel modtaget sidste forår, hvor alle, jeg mødte, bl.a. flere statsembedsmænd, udmærket vidste, at et allerede eksisterende hotel lukkede urenset spildevand ud i den nærmeste kløft. Ejeren, der hævdede, at septiktanken var bestilt repareret, var tilfældigvis tidligere direktør i statens turistråd. Men der udspiller sig også et større, mere almengyldigt drama i Sierra Tarahumara, som territoriet også kaldes. Med eller uden lufthavnen har det moderne Mexico meldt sin ankomst og er begyndt at gennemsyre en indfødt kultur, der længe har holdt stand over for omverdenen. Enhver forestilling om et engang så harmonisk folk, der nu er blevet besudlet af indtrængende med misforståede ideer om, hvad det vil sige at være civiliseret, bliver dog straks fejet af bordet af det folk, som rent faktisk bor i disse kløfter.

Måske er du interesseret i ...

Læs også