Klokken 9:03 om morgenen, lokal tid, smadrede rute 175 fra ET United Airlines ind i World Trade Centers sydlige tårn, som det ses på et billede fra en video, der blev optaget fra jorden 11. september. Videobillede: Evan Fairbanks, Magnum Photos.

Se billeder fra 11. september

I anledning af 10-året for angrebene 11. september har National Geographics billedredaktører udvalgt en serie ikonagtige billeder, der fortæller historien om en af de sorteste dage i USA.

9. september 2011

I anledning af 10-året for angrebene 11. september har National Geographics billedredaktører udvalgt en serie ikonagtige billeder, der fortæller historien om en af de sorteste dage i USA.

Røg og flammer bølger, da rute 175 fra United Airlines smadrer ind i World Trade Centers sydlige tårn den 11. september. Alle ombord bliver dræbt, og det samme gør hundredvis af andre inde i bygningen. I New York koster kollisionen med de to rutefly, der er bortført af al Qaeda-terrorister, og den efterfølgende sammenstyrtning af de to tårne omkring 2800 mennesker livet. Foto: Spencer Platt, Getty Images.

For at undslippe ilden og den voldsomme varme efter angrebene 11. september stiller folk sig helt ud på kanten. Øverst i World Trade Centers nordlige tårn hænger mennesker ud af vinduerne helt op til 400 m over New Yorks gader. Den type billeder var ekstremt kontroversielle for 10 år siden, men er siden blevet mere accepterede, omend ikke mindre chokerende, siger Clifford Chanin. Foto: Jose Jimenez, Primera Hora/Getty Images.

Marcy Borders er indhyllet i aske, efter at være sluppet ud af World Trade Centers sydlige tårn og have søgt tilflugt i forhallen til en nærliggende kontorbygning. Det sydlige tårn brændte i næsten en time, før det styrtede sammen og dræbte omkring 600 mennesker i og omkring bygningen. Det nordlige tårn brændte i over halvanden time, før det mødte den samme skæbne - og dræbte yderligere 1400 mennesker. Foto: Stan Honda, AFP/Getty Images.

En enlig person står i en gade i New York, efter at de to tårne er styrtet sammen 11. september. "Selv 10 år efter er disse fotos virkelig rå, når jeg kigger på dem, og jeg bliver mindet om den følelse af uvirkelighed, som folk talte om i dagene efter angrebet," siger Clifford Chanin. "Somme tider, selv efter 10 år, er det stadig vanskeligt at fatte, at det virkelig skete." Foto: Jason Florio, Corbis.

Samtidig med at de fleste uskadte beboere i det nordlige tårn flygtede i sikkerhed ned ad trapperne, satte brandmænd som Mike Kehoe (på billedet) kurs opad for at hjælpe de sårede. Mike Kehoes brandstation mistede seks mænd den dag, men selv overlevede han med udsigt til et liv, der var forandret for evigt, ikke mindst på grund af det ikonagtige billede, som han tilfældigt kom med på. "På en måde kom Mike Kehoe til at symbolisere brandmændene," siger Clifford Chanin. Foto: John Labriola.

Et videobillede viser rute 77 fra American Airlines, da det 11. september kl. 9.37 om morgenen, lokal tid, hamrer ind i den vestlige side af Pentagon i Arlington, Virginia. Alle 59 ombord bliver dræbt. 125 militære og civile personer, der var på arbejde i Pentagon, bliver ligeledes dræbt ved kollisionen. Videobillede: CNN via Getty Images.

Folk bliver evakueret fra New Yorks finansdistrikt 11. september, mens begge World Trade Centers tårne brænder. Få minutter senere bliver disse scener med evakuering i god ro og orden erstattet af billeder af omfattende ødelæggelse og kaos, da de to tårne kollapser og indhyller byen i kvælende støv og murbrokker. Foto: Spencer Platt, Getty Images.

World Trade Centers sydlige tårn styrter sammen og får katastrofen, der har udspillet sig højt over gadeplan, til også at ramme folk nedenunder. "Jeg har set mange billeder som disse, og der er noget ved det fastfrosne øjeblik, der rammer essensen af, hvad der skete," siger Clifford Chanin. Foto: Thomas Nilsson, Getty Images.

Brandfolk kæmper 11. september mod ilden i Pentagon i Arlington, Virginia. Fem minutter efter at bygningen var blevet ramt, nedkaldte USA's luftfartsmyndigheder alle fly over eller på vej til USA. Mindre end 10 minutter efter kollisionen gik evakueringen af Det Hvide Hus og regeringsbygningerne i Washington D.C. i gang. Foto: Jim Varhegyi, U.S. Air Force via Getty Images.

De rygende rester af World Trade Center ligger midt i, hvad der snart efter blev døbt ground zero. New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, siger, at den betegnelse bør droppes nu. "Vi vil aldrig glemme ødelæggelsen af det område, der kom til at hedde ground zero. Aldrig. Men tiden er inde til at kalde de 65.000 m2, hvad de er: World Trade Center og mindesmærket og museet for 11. september." Foto: Alex Fuchs, AFP/Getty Images.

Todd Heaney og Frankie DiLeo fra brandbil 209 hjælper en brandmandskollega, der blev såret ved World Trade Center 11. september. "Historierne om brandmændene er så fantastiske," siger Clifford Chanin. "Jeg har ikke tal på, hvor mange beretninger vi har fået fra overlevende fra bygningerne om brandmændene, mens de selv var på flugt ned ad trapperne, og brandmændene var på vej op ad de samme trapper - i et tilfælde helt op til 80. etage. Foto: Todd Maisel, NY Daily News via Getty Images.

Bygningerne på nedre Manhattan er indhyllet i røgskyer og støv på dette billede, der er taget fra Jersey City på den anden side af Hudson-floden, efter at det andet tårn var kollapset 11. september. Foto: Steffan Kaplan, New York Times via Redux.

Røgen stiger op bag efterforskningsholdet, mens de 12. september finkæmmer den mark i Pennsylvania, hvor rute 93 fra United Airlines styrtede ned. Flyet var blandt de fire, der blev kapret som led i planen for 11. september, men indgriben fra passagererne tvang flyet til at nødlande ude på landet i nærheden af Shanksville. Foto: Tim Shaffer, Reuters.

En såret redningsarbejder trækkes ud af murbrokkerne fra World Trade Center 13. september 2001. Alt i alt døde der 343 brandmænd og ambulancefolk i forbindelse med 11. september. 23 politibetjente i New York og 37 politifolk fra byens havnemyndigheder omkom ligeledes. Foto: Mario Tama, Getty Images.

Dette billede af et stykke af rute 93 fra United Airlines, der ligger på en mark i Pennsylvania 14. september, blev brugt som bevis i retssagen, der kædede Zacarias Moussaoui sammen med al Qaeda og angrebene 11. september. Moussaoui blev i 2006 idømt livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse. Foto: U.S. District Court via European Pressphoto Agency.

På dette billede fra 14. september ligger en lejlighed i Liberty Street på nedre Manhattan hen som en udbrændt ruin, efter at World Trade Center styrtede sammen under angrebene 11. september. Tusindvis af beboere blev tvunget til at forlade området, efter at katastrofen havde gjort deres hjem ubeboelige. Foto: Todd Maisel, NY Daily News via Getty Images.

Folk på en gade i New York kigger på billeder af de mange politifolk og brandfolk, der efter angrebene stadig var savnede 28. september 2001. "Jeg har hørt fra adskillige overlevende, at de kunne se på brandfolkenes ansigtsudtryk, at vidste, hvor slemt det var, og at de måske ikke ville komme ud igen," siger Clifford Chanin. "De vidste, hvad de gik ind til, og det heltemod, [de udviste], er bare utroligt." Foto: Mario Tama, Getty Images.

Måske er du interesseret i ...

Læs også