Olieudslip og orkan i New Orleans?

Den uheldige amerikanske by kan blive smurt ind i olie, når orkanerne begynder at danne sig i Den Mexicanske Golf til sommer, siger eksperter.

11. maj 2010 af Christine Dell'Amore i Louisiana, National Geographic News

Mens olien fortsat strømmer ud fra det sted, hvor boreplatformen Deepwater Horizon eksploderede i Den Mexicanske Golf – uden at der kan øjnes en afslutning på det – er der risiko for, at en orkan kan sende den flydende olie ind mod Golfens kystlinje.

USA’s orkancenter har offentliggjort sine officielle forudsigelser for 2010, og de viser, at Den Mexicanske Golf går en travl sæson i møde.

James Franklin, der er afdelingsleder for centrets orkanspecialistenhed i Miami, siger, at varmt vand er en nøglefaktor for orkaner, og farvandene i den tropiske og østlige del af Atlanterhavet er netop nu varmere end nogen sinde før i den tid, hvor der er foretaget målinger. Vejrfænomenet El Niño, der lagde en dæmper på orkanaktiviteten i 2009, forventes også at gå i opløsning i år.

Orkanmeteorologer ved Colorado State University forudsagde ydermere i begyndelsen af april, at sæsonen vil byde på 15 navngivne storme, der vil give ophav til otte orkaner, hvoraf halvdelen vil være større storme med vindhastigheder på over 177 km/t.

Orkanvinde blæser mod uret, så en storm, der passerer sydøst for olieudslippet, kan presse olien væk fra Golfkysten og ud i åbent hav.

Hvis en storm derimod passerer vest for oliepølen, samme vej som Katrina, kan det presse olie ind mod den nordlige Golfkyst, og “det billede ser ret uhyggeligt ud”, siger Nan Walker, der er fysisk oceanograf ved Louisiana State University.

“Lad os antage, at olieudslippet bliver der, og der rammer [en ny] Katrina,” siger Nan Walker. “Så kan olien blive sendt op på land af stormen og kæmpebølgerne.”

Ron Kendall, der leder afdelingen for miljøtoksikologi ved Texas Tech University i Lubbock, har en endnu mere dyster forudsigelse: “Kommer der en større orkan, er der risiko for, at vi får olie i centrum af New Orleans.”

Er olien væk, før de store orkaner rammer?

En orkan i Den Mexicanske Golf vil også ramme de hold, der forsøger at inddæmme olieudslippet, siger Doug Helton, der er indsatskoordinator ved USA’s videnskabelige miljøadministration NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Skibe, fly og fjernstyrede fartøjer må kaldes hjem, hvis der rammer en storm, siger han. Desuden kan flydespærringer – flydende rør, der omkranser følsomme områder for at holde olien væk – drive bort eller endda blive ødelagt af kæmpebølgerne.

Den slags overvejelser kan dog vise sig at være hypotetiske, bemærker Gregory Stone, der er chef for Louisiana State Universitys enhed for kyststudier. I juni er orkaner som regel svage, og når det tunge skyts rammer i august, er olien måske næsten renset op.

Vinde af orkanstyrke og store bølger kan ligefrem blive til gavn for den olieforurenede Golf ved yderligere at sprede det, der er tilbage af olien, så naturen bedre kan nedbryde noget af den, tilføjer Gregory Stone.

Måske er du interesseret i ...

Læs også