Gazastribens smuglertunneler

Gazastribens indbyggere har i flere år brudt Israels økonomiske blokade med et storstilet netværk af smuglertunneler, der krydser grænsen med Egypten. Under den seneste eskalering af konflikten i Gaza, bombede Israel i vidt omfang tunnelerne.

5. november 2012 af Gitte Hou Olsen

Gazastriben danner sammen med Vestbredden det palæstinensiske selvstyreområde. Siden Hamas tog politisk kontrol over Gazastriben i juni 2007 har området været under en skærpet israelsk økonomisk blokade.

Indbyggernes svar på blokaden var at grave sig til bedre livsvilkår. I dag er der flere hundrede ulovligt byggede tunneler mellem Gaza og Egypten, og tilsammen forsyner de Gazastriben med to tredjedele af alle de varer, der handles i området.

Egypten lukker tunneler Klanledere fra Sinai besluttede i samråd med den egyptiske indenrigsminister Ahmed Gamal Al Din, at tunnelerne skulle lukkes efter flere angreb på egyptiske soldater i Sinai. Blandt andet blev 16 soldater dræbt ved et angreb på en politistation i august.

Gazastribens lukrative undergrund Da udviklingen var på sit højeste, arbejdede ca. 15.000 mennesker i og omkring tunnelerne, og de gav indirekte beskæftigelse til yderligere titusinder.

Regeringspartiet i Gaza, Hamas, lægger afgifter på al tunnelimport, og indtægterne herfra skønnes at indbringe regeringen op mod 4,3 milliarder kr. om året.

Alt smugles – selv løver Smugler-tunnelerne er ofte interimistisk bygget og dødsensfarlige arbejdspladser, og de bruges til ulovlig indsmugling af alt fra mad og medicin til husdyr, biler og våben. Selv dyr til zoologisk have importeres via de smalle gange under jorden. Et forsøg på at indsmugle en løve endte dog tragisk. Dyret var ikke blevet bedøvet godt nok, så det vågnede op midt inde i tunnelen og flåede en af arbejderne i småstykker.

Alligevel symboliserer tunnelerne for mange indbyggere i Gazastriben noget positivt: folkets opfindsomhed, mindet og drømmen om bevægelsesfrihed og – måske allervigtigst for et fordrevet folk – følelsen af at have kontrol med sine landområder.

Download hele artiklen Lige efter magasinet gik i trykken, eskalerede konflikten i Gaza. Hamas og andre grupper optrappede raketbeskydningen mod Israel, og det israelske militær iværksatte et luft- og flådeangreb på Gaza rettet mod Hamas’ ledere og formodede lagre af raketter og andre våben såvel som civile regeringskontorer og mediekontorer. Israel bombede også i vidt omfang smuglertunnelerne i Rafah.

Klik på download-knappen herunder for at hente artiklen.

Når du klikker på download-knappen herover bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også