Lærerinden på den etiopiske skole griner af en tegning af en mand, der besørger. Hun bruger tegningen, når hun underviser i god hygiejne. Til at begynde med blev eleverne forlegne, men nu bruger de latrin, vasker hænder og får ikke så tit diarré.

Galleri: Tørstens byrde

Hele samfund ville blive forvandlet, hvis de mange kvinder, der hver dag må vandre langt efter vand, havde en hane ved hånden.

4. maj 2010

Hele samfund ville blive forvandlet, hvis de mange kvinder, der hver dag må vandre langt efter vand, havde en hane ved hånden. Foto: Lynn Johnson

“Vi kan alt,” synger landsbyboerne, mens de graver en grøft til en rørledning nær byen Ticho i Etiopien. Deres indsats bliver snart belønnet med rindende vand.

På et vaskeri i et slumkvarter i Addis Abeba tjener Muntaha Umer ca. 5 kr. om dagen på at vaske herretøj i beskidt vand. Kun mændene har råd til at betale.

I tørkeperioden bliver Arayo-floden i Etiopien forvandlet til en mudret vandpyt. Men takket være en ny sanddæmning længere oppe ad floden ender vandet fra de næste kraftige regnskyl i et underjordisk reservoir, hvorfra det kan pumpes op med håndkraft.

Landsbyboere i det nordlige Kenya henter de sidste dråber op af en vandtank, der aftenen før blev fyldt op af myndighederne. Næste sending kommer med lastbil om en uge.

Ni kvinder lader en spand vand fra brøndens dyb gå fra hånd til hånd, mens de står på en glat, vakkelvorn stige. Kvinderne bor i Marsabit-regionen i det nordlige Kenya, og når vandet først er hentet helt op, skal de deles med tørstige husdyr om de dyrebare dråber.

Kvinder fra det nordlige Kenya bruger op til fem timer om dagen på at slæbe tunge vanddunke fyldt med grumset vand. En langvarig tørke har udløst en vandkrise i det i forvejen knastørre område.

Børn, som hver især slæber på en dunk med ca. 20 liter regnvand, klatrer op ad den stejle sti, der fører til landsbyen Foro i Etiopien. De tager den to tilt re timer lange tur flere gange om dagen. Når drengene bliver syv år behøves de ikke længere at tage turen. Men pigerne bruger størstedelen af deres liv på at hente vand.

Børn, der er heldige nok til at have en sponsor, som betaler for deres skolegang, viser deres karakterbøger frem ved Mechello skolen i Konso i Etiopien. Rent vand og god hygiejne beskytter børnene mod sygdom og gør det muligt for dem at gennemføre en uddannelse.

En kvinde suger nærmest dråberne fra en hane i Kenya. Myndighederne fyldte tanken, som hanen sider på, dagen forinden, men den er næsten tom og folk er begyndt at skændes om, hvem der skal have resten af vandet.

For få år tilbage, fandt disse landsbyfolk et våd plet på en tør, stenet slette i det nordlige Kenya. De gravede en lille brønd som de ofte besøger. Kvinden til højre sidder ved brønden med en kop og venter på vand.

Måske er du interesseret i ...

Læs også